AMSTERDAM (ANP) - Veel bedrijven in Nederland dreigen ten onder te gaan omdat ze de hoge belastingschuld die ze opgebouwd hebben tijdens de coronacrisis waarschijnlijk niet zomaar kunnen terugbetalen. Daarvoor waarschuwen accountants- en adviesfirma PwC en onderzoekers van de Universiteit Leiden in een rapport.
De afgelopen tijd is namelijk fors gebruikgemaakt van de mogelijkheid tot belastinguitstel. Per eind vorig jaar was al voor 13,2 miljard euro aan belastinguitstel verleend, en de regeling loopt nog door tot eind juni. Experts denken dat een verdere verlenging van de regeling in combinatie met het verlengen van terugbetalingsregeling de meest voor de hand liggende maatregelen zijn om het aantal faillissementen nog zoveel als mogelijk te beperken.
"Nu de Belastingdienst een belangrijke, zo niet de belangrijkste, financier is geworden voor veel ondernemingen zal ook de Belastingdienst gevraagd worden om bij te dragen in de oplossing", zegt Edwin van Wijngaarden, partner bij PwC. "Als de Belastingdienst haar belangrijke nieuwe rol niet goed kan invullen, zullen veel van de steunmaatregelen weggegooid geld blijken en gaan veel ondernemingen onnodig failliet."
Ruime terugbetalingsregeling
Het ministerie van Financiën zegt dat er voor ondernemers "een ruime terugbetalingsregeling" is, van drie jaar. "En er is ruimte voor maatwerk voor die gevallen waarin dat niet voldoende is." Het ministerie wil hierover ook overleggen met andere schuldeisers van ondernemers. Zo hoopt het kabinet "zoveel mogelijk bedrijven in bedrijf te houden". Een woordvoerder benadrukt verder dat mede door het belastinguitstel "nu veel faillissementen zijn voorkomen".
Dat er een faillissementsgolf aan dreigt te komen door de coronacrisis, is de laatste tijd al vaker gezegd. Door de steunmaatregelen van de overheid is de schade van de crisis nu nog beperkt. Het merendeel van de voor dit rapport ondervraagde deskundigen denkt dat de afdelingen bijzonder beheer van banken in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar voller beginnen te raken. Een piek in het aantal bankroeten, oftewel het hoogtepunt van de faillissementsgolf, voorzien ze in het laatste kwartaal van dit jaar.
Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
Daar zit je dan als ondernemer die altijd VVD stemde. Ik spreek veel mensen uit Bilthoven en zelfs die willen op een andere partij stemmen maar welke is de vraag. Ik zit daar ook mee.
De belastingschuld wordt voor vrijwel iedereen een groot.probleem. bij mij is deze ook enorm opgelopen om het hoofd boven water te houden, maar hoe ga ik die terugbetalen bij een krimpende economie?
Nou zeg, dat had ik nou echt niet verwacht.
al die schuld wordt straks kwijtgescholden, elke ondernemer die nu nog netjes zijn belasting betaalt is gek, het is net als met lenen bij de bank, 5 ton schuld is jouw probleem, 5 miljard is het probleem van de bank
Nou hoop ik toch werkelijk niet dat we elkaar verbaasd aan gaan zitten kijken ...
We leven in een borderline maatschappij, de gemeenschap beschadigd zichzelf door een overdreven reactie op een virus. IC's moeten vrijgehouden worden om dikke oude mannen op te vangen en daar moet alles voor wijken.
Reflatie waarin we letterlijk verzuipen. Monetaire wetenschap die zegt dat je in een zwembad rustig 30 cm meer water kan pompen want dat zwemt lekkerder als het druk is. Zij die de zwemkunst niet volledig machtig zijn, denken dat ze bij het bordje 160 cm nog kunnen staan. Helaas.......
Vervang hier zwemmen met 'solide ondernemen''
Het gaat borrelen van de laatste luchtbellen.
Is er dan niemand die een eigen potje voor een slecht jaar heeft opgebouwd? O nee, we leven tegenwoordig allemaal op de pof. Hier iemand die nog een potje heeft om het 3 jaar vol te houden zonder lening e.d. Of zijn wij diegenen die dit dadelijk moeten betalen en dan achter in de rij staan.
Belastingkwijtschelding is een soort subsidie die zeer oneerlijke en ongewenste concurrentie schept.
Dus geen kwijtschelding, maar hooguit uitsmeren over een aantal jaren zonder rente.
Ik heb een idee:
Als de belastingdienst deze achterstallige belastingen nou eens 'herverpakt' , bundeldelt, securitiseerd, en als AAA+ leningen op de kapitaalmarkt aan pensioenfondsen verkoopt..
Iedereen blij toch :)