DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen in Nederland zijn in februari het sterkst gestegen in bijna twintig jaar. Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster waren koophuizen in doorsnee 10,4 procent duurder dan een jaar eerder.
Van een coronadip lijkt op de woningmarkt absoluut geen sprake, geeft CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen aan. Sterker nog, hij denkt dat de coronapandemie de huizenprijzen mogelijk zelfs een extra zetje heeft gegeven. Omdat veel mensen vorig jaar bijvoorbeeld niet op vakantie konden is er veel meer gespaard dan in andere jaren. Al dat extra geld kunnen mensen nu gebruiken om meer te bieden op huizen.
De huizenprijzen bereikten in juni 2013 nog een dieptepunt en zijn daarna alleen maar gestegen. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok vervolgens in de loop van vorig jaar duidelijk aan.
Er wisselden in februari ook 9,4 procent meer huizen van eigenaar dan in 2020. Vorige maand registreerde het Kadaster 16.871 woningtransacties. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn al 41.387 woningen verkocht, bijna 26 procent meer op jaarbasis. Dat heeft mogelijk te maken met de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar per 1 januari. Dat belastingvoordeel geldt tot 1 april.
Grote krapte
Op de woningmarkt is nu al een tijd sprake van grote krapte. Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes lager dan ooit. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben starters grote moeite om nog een huis te bemachtigen.
Vooral in het Noord-Hollandse Bloemendaal zijn huizenkopers heel veel geld kwijt. Volgens het CBS verwisselden huizen daar vorig jaar gemiddeld voor 863.000 euro van eigenaar. Daarmee was het de duurste gemeente van Nederland. In de gemeente Pekela was de gemiddelde verkoopprijs met 164.000 euro daarentegen het laagst.
Kenners roepen al langer dat er eigenlijk veel meer huizen bijgebouwd moeten worden. Het lijkt erop dat de woningnood een belangrijk thema kan worden bij de formatie van een nieuw kabinet.
Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
De enige oplossing is de ECB aan de ketting leggen. Geen geldtovenarij meer.
Dus als je 1 seizoen niet op vakantie kunt, dan koop je maar een huis. Om wat voor soort vakanties gaat dat dan?
Wat een onzin ???? niet te weinig..
Natuurlijk, slik het maar voor zoete koek
Als overheid kun je best wel ingrijpen. Schaf de jubelton af en verplicht zelfbewoning in veel gevallen om speculanten te dwarsbomen. Niks doen is zorgen voor tijdbom, want er zijn een hoop starters die zich vergalloperen.
Totdat de rente gaat stijgen in Q3/Q4, en de overheidssubsidie aan zombiebedrijven stopt, dan loopt de bubbel langzaam leeg...
Ik verwacht dat de huizenprijzen in 2064 stabiliseren. Of dat lente, zomer of herfst 2064 is kan ik nu nog niet aangeven.
Iets met vraag en aanbod.. veel vraag weinig aanbod ... zakt voorlopig niet..
Of men stopt met het massaal importeren van het kansarme stemvee naar een overvol land. Komen hier veelal zonder geld en hebben wel een huis e.d nodig. Dan moet onze jeugd/de starter weer langer in de wachtrij.
Goed voor ABN als grootste hypotheekverstrekker van dit Land .
plus dito diensten daarbij
“Liberale” kabinetten zorgen er perfect voor dat mensen zoals ik hun geld goed kunnen beleggen in huurwoningen. Door helemaal niets te reguleren en het aan de “markt” over te laten. Ik stem al lang VVD en zij leveren mij daarmee een goede service!!
Ik denk dat D’66 ook voor de beleggers in huurwoningen op zal komen. Het is van oudsher echt een partij die opkomt voor mensen met geld, prima. Ontslagbescherming versoepelen, loondoorbetalingsverplicht tijdens ziekte van twee naar één jaar...onder het mom van meer werkgelegenheid. En dan nog wat anti-racisme praatjes om wat zwevende stemmers te winnen, prima. Wat roepen over gratis kinderopvang.....En natuurlijk veel immigranten naar Nederland halen hè, want die zijn “nodig” voor de economie. Ook prima, zorgt voor meer druk op de woningmarkt. Als er dan een huurder weggaat, kan ik weer meer huur vragen. En dan al die plannen van D’66 om meer te doen met alternatieve energie, perfect! Windmolens, zonnepanelen, nog meer druk op de schaarse ruimte.
Maar laten we wel wezen, de kabinetten Rutte waren tot nu toe feestkabinetten. Ze hebben alles op hun beloop gelaten. De woningmarkt, zorg etc. Onder Rutte vertienvoudigde de arbeidsmigratie, maar van al onze eigen laagopgeleiden werkt nog steeds maar 50%. In de tussentijd is er weinig meer over van de verzorgingsstaat die we in de jaren ‘90 nog hadden. Triest. Niet opkomen voor je eigen bevolking, voor je eigen land, niets reguleren, het heeft een enorme keerzijde. En daar zullen de internationaal georiënteerde ideologische en weinig praktische “liberale” vrinden van D’66 niets aan veranderen. Het wordt voor de gewone man alleen maar slechter de komende jaren. En een feest voor Prins Bernhard.
Misschien een domme suggestie, maar bouw gewoon meer huizen?
Maffia praktijken... de overheid spel zijn rol heel goed. Iemand moet de rekening betalen en dat zijn onder grote deel huizen bezitters, aan de nieuwe hommers valt weinig te verdienen vandaar dat er de nieuwebouw wordt tegen gehouden
straks het huis in Box 1 dan verdwijnt het overheidstekort als sneeuw voor de zon