FD 26 april 2017
Kabinet overweegt wettelijke bedenktijd bij overnames
Het kabinet wil binnen een maand een besluit nemen over aanvullende wettelijke beschermingsmaatregelen voor grote bedrijven die tegen hun zin dreigen te worden overgenomen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zinspeelt op de invoering van een verplichte bedenktijd, zoals ook vanuit het bedrijfsleven zelf en door een groot deel van de Tweede Kamer wordt bepleit.
Minister van Economische Zaken Henk Kamp
Minister van Economische Zaken Henk Kamp Foto: David van Dam/HH
Het idee werd door onder anderen oud-ING-topman Jan Hommen naar voren gebracht. Het kabinet en Kamp hielden tot nu toe de boot af. Maar nu Kamp zich voluit in de strijd heeft geworpen over AkzoNobel, aan de kant van het Nederlandse bestuur van het bedrijf, aarzelt hij ook niet meer om met zwaardere wapens te dreigen.
'Ook andere mensen dan Hommen die leiding geven of hebben gegeven, vinden dat er iets te zeggen is voor een afkoelingsperiode van een half jaar, een jaar, anderhalf jaar', zei Kamp woensdag na afloop van de ministerraad. 'Het is in ieder geval een mogelijkheid waar binnen het kabinet naar gekeken wordt’, aldus de VVD'er woensdag na afloop van de ministerraad.
Taak voor de overheid
KPN-topman Eelco Blok, die in 2013 met succes een overname afweerde van de Mexicaan Carlos Slim door een beschermingswal op te werpen met preferente aandelen, zei woensdag bij BNR nog dat extra beschermingsconstructies niet nodig zijn. 'Nederlandse bedrijven zijn met de huidige beschermingsmogelijkheden voldoende beschermd tegen internationale overnames', vindt hij. Alleen als de nationale veiligheid in het geding is, moeten extra waarborgen kunnen worden ingebouwd.
Maar volgens Kamp is Blok onvoldoende op de hoogte van de situatie bij andere bedrijven. 'Het verschilt per bedrijf. Maar lang niet alle bedrijven hebben hun beschermingsconstructies op orde', waarschuwt de minister. 'En zelfs als een bedrijf het wel op orde heeft, is het denkbaar dat de beschermingsconstructie verloopt en vervalt.’
Lees ook
De toverdoos van beschermingsconstructies
Omdat bedrijven moeite hebben om nu, met hun breed gespreide aandeelhouderschap, nog nieuwe beschermingsconstructies op te tuigen ziet de minister daar wel degelijk een taak voor de overheid. 'In die situaties hebben bedrijven er belang bij dat er door de overheid iets geregeld wordt.' Hij verwacht dat het kabinet daar 'in een maand' duidelijkheid over kan geven. Ook de Kamer verlangt die.
In mei houdt de Kamer een hoorzitting op initiatief van de PvdA en CDA'er Pieter Omtzigt vroeg met succes een debat aan over het onderwerp. Ook D66 is voorstander van een verplichte adempauze in een overnamestrijd. 'Zodat er tijd is waarin een bedrijf de kans krijgt om eigen aandeelhouders te overtuigen dat het toch niet zo'n goed idee is', aldus Kamerlid Jan Paternotte woensdag bij Nieuwsuur.
Kamp verwacht dan ook ruim voldoende bijval voor wettelijke maatregelen, zodat de demissionaire status van het kabinet daarvoor geen belemmering is.
Verdedigbaar
Hoewel veel partijen in de Kamer zich al hebben uitgesproken voor een wettelijke bedenktijd, heeft Kamps eigen VVD bedenkingen. 'Bedrijven moeten allereerst zelf ook goed nadenken over hoe ze omgaan met een beschermingsconstructie en wat hun strategie is. Ik wil ook weten welke invloed deze maatregelen hebben op de financiering van bedrijven', zegt Kamerlid Aukje de Vries.
Maar volgens minister Kamp is het voor een liberaal zeer wel te verdedigen dat ook de vrije markt binnen bepaalde kaders moet functioneren. ‘Nederland heeft de meeste concurrentiekracht in Europa onder andere door onze grote bedrijven', aldus Kamp. 'Dat ecosysteem wil ik in stand houden'.
Ook bedrijvenkoepel VNO-NCW pleitte in een brief aan informateur Schippers voor een wettelijk verankerde bedenktijd. 'We moeten geen passieve toeschouwer zijn bij een uitverkoopproces dat leidt tot structurele verarming van Nederland', aldus voorzitter Hans de Boer. Het speelveld is volgens de bedrijven veranderd door de kunstmatig lage euro en door het 'America First' beleid van president Trump.