UCB lanceert start-up voor geheugenmedicijnen
01-02-2018
Het Belgische farmabedrijf UCB lanceert een spin-off om cognitieve stoornissen bij bijvoorbeeld alzheimerpatiënten aan te pakken. Het startkapitaal bedraagt 17 miljoen euro.
De spin-off Syndesi Therapeutics krijgt 17 miljoen euro startkapitaal van Belgische en enkele buitenlandse investeerders waaronder het Deense Novo Nordisk en Johnson & Johnson (J&J).
Syndesi (Grieks voor connectie) gaat medicijnen ontwikkelen die de ‘cognitieve vaardigheden’ - een verzamelterm voor geheugen, oriëntatie, leervermogen en andere - stimuleren bij patiënten met neurologische stoornissen. ‘Dat kunnen alzheimerpatiënten zijn. Maar de symptomen duiken ook op bij veel andere ziektes waaronder psychiatrische’, zegt Benoit Kenda, verantwoordelijk voor het project bij UCB.
Syndesi vloeit voort uit het epilepsieonderzoek van UCB. Het farmabedrijf heeft in de loop der jaren tal van potentiële epilepsiemedicijnen getest in labo’s, al dan niet op dieren. Bij dat onderzoek botste het op een stof die geen impact had op epilepsie maar wel ‘procognitieve eigenschappen’ vertoonde.
Het onderzoek is dus eigenlijk een toevallig neveneffect van Keppra, het epilepsiemiddel van UCB dat in een ver verleden zelfs meer dan 1 miljard euro jaaromzet haalde. Keppra kalmeert de neuronen in de hersenen en vermijdt zo kortsluitingen die tot een aanval leiden. ‘In plaats van neuronen te kalmeren, gaat Syndesi die stimuleren’, legt Kenda uit.
UCB besliste het onderzoek niet binnenshuis voort te zetten, omdat het niet paste in de strategische focus. ‘Het is leuk om te zien dat het nu verder zal leven in een apart bedrijf’, zegt Kenda.
Christina Takke, de topvrouw van het investeringsfonds V-Bio Ventures, zit op dezelfde lijn. ‘Het zou jammer geweest zijn, had dit gewoon in een lade blijven liggen’, zegt ze. Ook het Ierse investeringsfonds Fountain Healthcare, de Waalse overheid (SRIW) en VIVES (fonds van UCL) legden geld op tafel
Syndesi Therapeutics vestigt zich in Louvain-la-Neuve en op de campus van J&J in Beerse. Met het geld wil het zo snel mogelijk de veiligheid en werking van zijn middelen testen op mensen.