FD vanochtend:
Reumamedicijn Galapagos doorstaat cruciale test
Het belangrijkste kandidaat-medicijn van het biotechbedrijf Galapagos GLPG€88,92-- heeft een cruciale test doorstaan. Het middel filgotinib is in een uitgebreid onderzoek effectief gebleken voor de behandeling van reuma. De hoge beurswaarde van Galapagos (€4,5 mrd) is grotendeels gebaseerd op de verwachting dat filgotinib wordt goedgekeurd en uitgroeit tot een commercieel succes.
'We zijn enorm enthousiast over deze uitkomst', aldus ceo Onno van de Stolpe van Galapagos. Het is voor het eerst dat het Nederlands-Belgische biotechbedrijf een uitgebreid patiëntenonderzoek met succes afsluit. Van de Stolpe: 'Dit is voor ons en ook voor mij persoonlijk een heel bijzonder moment. Hier hebben we twintig jaar naar toe gewerkt.' Van de Stolpe was in 1999 een van de oprichters van het biotechbedrijf, een afsplitsing van het toenmalige Crucell.
Basis voor goedkeuring
Galapagos? is optimistisch dat de onderzoeksresultaten de basis kunnen vormen voor goedkeuring van het medicijn door toezichthouders in de Verenigde Staten en Europa. De onderneming heeft tot nu toe nog geen medicijnen op de markt, maar heeft wel meerdere experimentele middelen in een gevorderd ontwikkelingsstadium. Galapagos publiceerde de onderzoeksresultaten dinsdagavond laat, na sluiting van de Amerikaanse beurzen.
Lees ook
'Meer durf is nodig, gaan met die banaan'
Een belangrijk element in het nieuwe filgotinib-onderzoek is dat zich geen ernstige bijwerkingen hebben voorgedaan. 'De veiligheid is super', aldus Van de Stolpe. Voor reumapatiënten zijn minimale bijwerkingen belangrijk, omdat de medicijnen vaak langdurig worden gebruikt. Daarom kan het ontbreken van bijwerkingen een groot voordeel zijn in de concurrentiestrijd met drie andere, vergelijkbare nieuwe reumamedicijnen.
Gerichter te werken dan concurrentie
Het Galapagos-medicijn gaat gerichter te werk dan de drie concurrerende middelen. Dat verklaart waarschijnlijk de minimale bijwerkingen, maar de selectievere aanpak zou ook tot verminderde effectiviteit kunnen leiden. Van dat laatste blijkt weinig in de onderzoeksresultaten. 'Mijn mailbox stroomt vol met enthousiast reactie van mensen die zeggen dat we het beste medicijn in zijn klasse hebben', zegt topman Van de Stolpe.
Onno van de Stolpe, ceo en oprichter van Galapagos.
Onno van de Stolpe, ceo en oprichter van Galapagos.Foto: Erik van 't Woud voor het FD
Uit de voorlopige resultaten blijkt dat 66% van de deelnemende patiënten na een behandeling van drie maanden duidelijke vooruitgang meldde, tegen 31% voor de placebo-groep. Daarmee voldoet het onderzoek aan de verwachtingen. Aan het onderzoek namen 450 patiënten deel, ernstig zieke patiënten bij wie andere behandelingen niet meer aansloegen. Na een behandeling van een half jaar meldde 32% van hen een zeer sterke verbetering tegen 8% van de patiënten die een placeo hadden gekregen.
Ook andere ontstekingsziekten
Bij de ontwikkeling van filgotinib werkt Galapagos nauw samen met het grote Amerikaanse biofarmaceutische bedrijf Gilead, dat een groot deel van de onderzoekskosten betaalt. In ruil daarvoor heeft Gilead ook een belangrijk deel van de eigendomsrechten op het middel gekregen. Het medicijn wordt nog getest in twee andere grootschalige onderzoeken, waaraan ook honderden reumapatiënten deelnemen.
Financiële analisten vermoeden dat filgotinib in potentie goed kan zijn voor een jaarlijkse omzet van $3 mrd tot $ 6 mrd. De marktomvang is mede afhankelijk van lopend onderzoeken dat moet bepalen of het middel ook effectief is voor de handeling van diverse andere ontstekingsziekten, waaronder de ziekte van Crohn.