Met het eerste stuk had ik de bedoeling duidelijk te maken, dat het voor de buitenwereld feitelijk niet mogelijk is te weten of te vergrijpen hoe Flow Traders zijn geld verdiend.
En dat de stelling, dat volatiliteit de oorzaak is voor fluctuatie in winst, feitelijk een onbewezen aanname is.
Dat kan ook niet anders, gezien het eerste. Als je een formule niet kent, weet of begrijpt, dan is het onmogelijk een uitspraak te doen over de uitkomst ervan. Laat staan wat de invloed van andere factoren op deze uitkomst zou kunnen zijn.
Handel is gebaseerd op een set van rigide regels, de handelaar past deze toe, zijnkennis, kunde en ervaring bepalen zijn succes.
Zij die uitblinken hebben niet alleen de grootste mond of geluk, ze beheersen alle facetten van het spel het beste.
Zolang de handel zelf gedaan wordt door een persoon, is de omvang hiervan begrenst door wat deze persoon fysiek zelf maximaal kan. Zijn talent is immers zeldzaam.
De wens dit probleem op te lossen, de nieuwe technologische mogelijkheden en de specifieke eigenschappen van de handel in opties, leidden tot de oprichting van FT.
Kan ik een computer, bovenop de basisregels, zelfstandig een transactie laten uitvoeren, op de manier zoals ik, de expert, dat zou doen?
Ofwel, een expertsysteem. Dat dit gelu8kt is moge duidelijk zijn. De volgende stap is optimalisatie van het systeem, met als doel een hogere opbrengst.
Omdat het een technologie gedreven bedrijf is en de technologische ontwikkeling snel gaat, valt daar relartieggemakkelijk winst te behalen, het kost alleen geld, geen kennis van de handel.
De eerste stap is simpelweg de snelheid verhogen en zorgen dat je zelf altijd de snelste bent en blijft, de meest actuele koers en als eerste de transactie kunnen maken zijn essentieel. Daar ligt de winst.
Vervolgens is het expertsysteem, de software zelf, aan de beurt. De regels worden inhoudelijk niet echt aangepast, het werkt immers, het doel is dat het resultaat sneller tot stand komt.
De rol en het belang van de kennis en ervaring van het handelen zelf raakt onderschikt aan het technologische aspect.
Dan is het, als expert in juist de handel, wel klaar en ga je op zoek naar een manier om de zaak ten gelde te maken.
Dennis Dijkstra is iemand die maar een belang kent, dat van hem, en maar een paasieheeft, geld, en maar een doel, er zoveel mogelijk van bezitten.
Geïnspireerd op de jaren 80, met de juiste opleiding, studie en ervaring, was zijn eerste serieuze poging het oprichten van een hypotheek bedrijf, tijdens het instaan van de huizen- en hypotheekbubble.
Core business: Het verstrekken van sub-prime hypotheken in Nederland, gefinancierd met kapitaal van derden, die investeerden in de diverse hiervoor opgerichte fondsen. De hele truc gekopieerd naar Amerikaans voorbeeld.
Dit is geen succes geworden.
Om geld te verzamelen in de hoeveelheden zoals Dennis dat voor zich ziet, is een IPO eigenlijk het enige instrument, en dan niet als betrokken bankier maar als eigenaar van het bedrijf zelf.
Als oprichter was het niet gelukt, dan is werknemer paasieals CEO en mede eigenaar in de vorm van een pakket aandelen the next best thing.
De mogelijkheden dei FT bood waren een gouden kans. Dat gold net zo goed voor FT, Dennis was de man met het plan en de brandende overtuiging en ambitie het bedrijf naar een beurs te brengen.
Dit hadden ze al eens geprobeerd maar onsuccesvol.
Er ontstaat nu een win-win situatie voor beide partijen. Het maakt de oprichters niet echt uit hoeveel Dennis uiteindelijk verdient, voor hen ligt een veelvoud aan dat bedrag te wachten. Dennis kan zichzelf meer laten belopnen als de oprichters ook nog weer meer krijgen.
Tel daarbij op dat het hart van de oprichters allang niet meer in de zaak ligt.
Als CFO heeft Dennis FT klaargemaakt voor de IPO, als co CEO heeft hij de beursgang tot stand gebracht. De klap op de gong was voor hem iets van 30 miljoen waard.
Opmerkelijk was het vertrek van de CFO in 2018, overgekomen van ABN-AMRO, de bank die een groot deel van het handelsgeld van FT faciliteert. Of dan toch zeker het feit dat hij niet opgevolgd is.
Ondertussen is ook de ander co-CEO vertrokken, zodat Dennis, als voormalig CFO, nu zonder CFO, de baas is.
Geen oprichters, handelaren, managers of wie maar ook. Slechts Dennis, een paar computers met geheime software, en een paar mensen, noem ze monteurs, die het onderhoud van van de hard- en software verzorgen.
Is dat erg?
Eigenlijk wel.