De belangrijke vestiging van Nyrstar in Balen. ©Dries Luyten
BERT BROENS
09 december 2019 19:43
De aandeelhouders van de zinkgroep hebben maandagavond verrassend - en zeer uitzonderlijk - tegen de voortzetting van de beursgenoteerde vennootschap gestemd. Daardoor wordt de ontbindingsprocedure in gang gezet.
Nyrstar organiseerde maandag een buitengewone algemene vergadering om de aandeelhouders te laten stemmen over het lot van de firma. Dat was nodig door de dieprode cijfers van de noodlijdende zinkgroep: de vennootschapswetgeving vereist dan een formele beslissing over de toekomst.
Nyrstar maakte eerder dit jaar een doorstart onder leiding van de grondstoffenreus Trafigura. Daardoor heeft Trafigura 98 procent van de operationele activiteiten in handen gekregen. De resterende 2 procent bleef achter bij het beursgenoteerde Nyrstar. Die feitelijke onteigening leidt tot veel ongenoegen bij de kleine aandeelhouders van Nyrstar. Ze ventileren die op de algemene vergaderingen, maar voeren ook juridische acties.
Afwezigheid
De buitengewone algemene vergadering duurde, net zoals de algemene vergadering van begin november, erg lang, deels door de vele vragen van de aandeelhouders. Nochtans waren er slechts een handvol afgezakt naar Antwerpen. Ze vertegenwoordigden 3,1 miljoen aandelen, amper goed voor 2,8 procent van het uitstaand kapitaal.
Trafigura, met 24,4 procent van de aandelen de grootste partij in het kapitaal, was niet aanwezig. Dat gebeurt wel vaker bij Nyrstar, maar deze keer was de afwezigheid belangrijk, gezien de cruciale stemming.
Uitzonderlijk
Die draaide uit op een voor een Belgisch beursgenoteerd bedrijf uitzonderlijk scenario: de kleine aandeelhouders stemden het voorstel van de raad van bestuur weg om de activiteiten voort te zetten. Dat gebeurde met een meerderheid van 61 procent, maar die vertegenwoordigt nog geen 2 procent van het totaal aantal aandelen.
Dat heeft tot gevolg dat Nyrstar mogelijk vereffend wordt. De raad van bestuur moet nu een nieuwe algemene vergadering beleggen die daarover moet oordelen, aan de hand van verslagen van de bestuurders. Het is afwachten welke houding de aandeelhouders dan aannemen en of Trafigura opnieuw zijn kat stuurt.
Rechtbank
Het is ook de vraag of er bij een vereffening iets overblijft voor de aandeelhouders. Het enige actief is de 2 procent die Nyrstar kan verkopen aan Trafigura tegen mogelijk 20 miljoen euro. Het opdoeken kan echter worden doorkruist door een rechterlijke beslissing. De misnoegde kleine aandeelhouders hebben al een kort geding aangespannen tegen de algemene vergadering van 5 november. Dat wordt vrijdag behandeld in Antwerpen.
Daar wordt ook de vergadering van maandag waarschijnlijk ter sprake gebracht. Laurent Arnauts (WATT Legal), de advocaat van de aandeelhouders, vocht maandag een verbaal robbertje uit met voorzitter Martyn Konig, advocaat Benoît Allemeersch (Quinz Advocaten) van Nyrstar en de notaris. Hij wou de vergadering laten stemmen over het afzetten van de bestuurders, maar dat lukte niet. Alle aanwezige aandeelhouders waren daar nochtans voor gewonnen. Arnauts beschouwt het ontslag als feitelijk doorgevoerd.
'Strop'
Hij wil het verloop van de meeting van maandag vrijdag aankaarten voor de rechtbank, waar hij zal pleiten voor de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder. 'We gaan proberen onze eisen nog te wijzigen. Lukt dat niet, dan komt er zo nodig een andere procedure.'
De advocaat baseerde zijn aanvallen maandag vooral op een tot nu toe geheime leningovereenkomst van juli met Trafigura die de Nyrstar-top volgens hem aan banden legt. 'Een levenslijn die een strop geworden is.' Arnauts zegt, met het document in de hand, dat de bestuurders daardoor niet meer in staat zijn te handelen in het belang van de vennootschap en al haar aandeelhouders. De kleine aandeelhouders zijn daardoor hun vertrouwen helemaal kwijt.
'We staan niet onder voogdij van Trafigura', zegt Allemeersch in een reactie. 'Nyrstar neemt akte van de beslissing van de algemene vergadering om niet in te gaan op de voorstellen van de raad van bestuur. Er zal een nieuwe vergadering worden gehouden om te beslissen over de ontbinding.'