voda schreef op 24 maart 2020 19:03:
'Zijn we er dan tóch ingetuind?' (met Shell)
Beleggers die op maandag aandelen hadden verkocht, zullen dinsdagmiddag met verbazing naar de koersmutaties hebben gekeken. Tien van de 25 fondsen in de AEX-index stegen meer dan 10%. Royal Dutch Shell spande de kroon met een plus van 22,5% op dagbasis.
Wie het aandeel van het oliebedrijf maandag van de hand deed, zal voelen. Diegene zal hetzelfde gevoel hebben als de Nederlandse voetbalfans die in 1974 naar de WK-finale keken: 'Zijn we er dan tóch ingetuind' (Duitsland won met 2-1).
Een koerswinst van 22,5% op dagbasis voor het aandeel Koninklijke Olie, zoals de oudere redacteuren bij het FD het aandeel steevast noemen, is buitensporig. Dat is nog niet eerder vertoond. Maar let wel, het hoofdaandeel van de Amsterdamse Effectenbeurs is op jaarbasis met 45% gedaald. En na zo'n daling is een reactie te verwachten. In procenten gerekend moet een koers na een daling van 50% met 100% stijgen om op hetzelfde niveau te komen. Dus met die winst van dinsdag is Shell er nog niet.
Zijn het authentieke Shell-beleggers die nu aandelen bijkopen om op die manier de aankoopkoers te middelen (oftewel de gemiddelde aankoopkoers van het aandeel in hun portefeuille te verlagen)? Of zijn het koopjesjagers die willen profiteren van de waan, de koersontwikkeling. van de dag? En dan laten we de computergestuurde beleggingsprogramma's maar even buiten beschouwing, uitgaande van het feit dat die zowel bij een koersbeweging naar beneden als omhoog handelen.
Beleggers die nu aandelen Shell aankopen gokken op drie verschillende paarden: Ten eerste is er de groep die de huidige koersbeweging ziet als het gevolg van een tijdelijke disruptie van de de financiële markten. Wanneer het coronavirus is bedwongen, zal de koers herstellen. Dat past in het beeld van dinsdag waarin de AEX 8% stijgt.
Er zijn beleggers die verwachten dat Saoedi-Arabië en Rusland hun olieruzie zullen bijleggen. Na het mislukken van recente onderhandelingen draaiden ze beide de oliekraan open. Door de coronacrisis en de lagere economische activiteit is er juist minder vraag. Gevolg: een kelderende olieprijs.
Dan zijn er tot slot de believers die verwachten dat Shell nooit het dividend zal verlagen. Het oliebedrijf keert veel dividend uit en dat jaar op jaar. Vaak meer dan wat andere bedrijven uit de AEX-index waard zijn. Op 22 juni ontvangen de beleggers die op 13 mei het aandeel in portefeuille hebben waarschijnlijk $0,47 per aandeel. Hetzelfde bedrag (in dollars) dat zij sinds 2014 elk kwartaal kregen bijgeboekt. Op basis van de koers van dinsdagmiddag valt het dividendrendement te berekenen op 11,5%. Niet te versmaden, volgens de believers.
fd.nl/beurs/1339130/zijn-we-er-dan-to...