Bankpresident Klaas Knot blijft hoopvol over economisch herstel
Nederland gaat door een diepe crisis, zegt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. ,,Maar Nederland heeft een gunstige uitgangspositie om weer snel te herstellen.’’
De zuinigheid van de laatste jaren betaalt zich nu uit. ,,Tot vervelens toe hamerden we op buffers, buffers, buffers’’, aldus Knot. ,,Nu staan de overheidsfinanciën en de banken er goed voor.’’ Die ruimte wordt volop gebruikt. De regering gaat tientallen miljarden uitgeven om de gevolgen van de coronauitbraak te beperken. Ook de banken kunnen hun klanten nu ter wille zijn met een tijdelijke stop op rente en aflossing op kredieten en hypotheken.
De banken zitten ruim in het geld. Dat moet dan gebruikt worden om extra kredieten te verstrekken. ,,Het is niet de bedoeling dat het gebruikt wordt voor extra dividend of de inkoop van eigen aandelen’’, waarschuwt Knot.
De bankpresident verwacht niet dat banken alsnog in de problemen komen als de crisis langer aanhoudt. De overheid stelt zich bijvoorbeeld borg voor een groot deel van de kredieten aan het midden- en kleinbedrijf. Ook vanuit de Europese Centrale Bank komt extra geld dat de banken kunnen uitlenen.
Dip
Delen van de economie gaan nu in de winterslaap. Maar ze zullen weer wakker worden. ,,Alles is erop gericht om bedrijven door deze moeilijke periode te loodsen. ,,We gaan een stevige dip tegemoet. Als we ervoor zorgen dat er geen permanente schade komt, kunnen we ook weer goed herstellen. Delen van de economie gaan nu in de winterslaap. Maar ze zullen weer wakker worden.’’
Knot prijst het beleid van de regering, bijvoorbeeld de NOW, waarbij de overheid 90 procent van de lonen betaalt voor werknemers die door de coronacrisis thuiszitten. Er is nog wel discussie over wat allemaal als loonbetaling moet worden gezien. Zo is DNB aan het kijken of de premies voor pensioenen ook onder de regeling vallen. Pensioenpremies kunnen wel een vijfde van de totale loonkosten bedragen.
Werkgevers mogen de betaling van pensioenpremies twee maanden uitstellen, als het pensioenfonds daarmee akkoord is. Maar langer kan niet. Als de overheid de premies voor 90 procent betaalt zou dat bedrijven in nood enorm helpen. DNB overlegt daar nu over met het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.