Bron FD
Guy Hoeks
CORONAVIRUS
Amsterdams techbolwerk 'Silicon Island' blijft mensen werven
‘Silicon Island’, zoals het Amsterdamse Oostersdokeiland in techkringen heet. De daar gevestigde bedrijven TomTom, Adyen en TakeAway vechten om nog altijd schaars techtalent. Al ziet het er bij naaste buur Booking, met het in aanbouw zijnde nieuwe hoofdkantoor, heel anders uit.
‘Silicon Island’, zoals het Amsterdamse Oostersdokeiland in techkringen heet. De daar gevestigde bedrijven TomTom, Adyen en TakeAway vechten om nog altijd schaars techtalent. Al ziet het er bij naaste buur Booking, met het in aanbouw zijnde nieuwe hoofdkantoor, heel anders uit.Foto: Roger Cremers voor het FD
In het kort
Ondanks de coronacrisis blijven Nederlandse techbedrijven TakeAway, Adyen en TomTom op zoek naar techtalent.Voor het geplaagde Booking ziet de wereld er anders uit, maar tot ontslagen heeft dat nog niet geleid.Recruiters zien nog altijd een tekort aan technisch personeel.
Terwijl veel bedrijven noodgedwongen afscheid dreigen te nemen van werknemers, blijven grote Nederlandse techbedrijven ook in crisistijd op grote schaal mensen werven. Dat blijkt uit een inventarisatie van het FD.
Zo staan er honderden vacatures open op ‘Silicon Island’, zoals het Amsterdamse Oostersdokeiland in techkringen heet. De daar gevestigde bedrijven TomTom, Adyen en TakeAway vechten om nog altijd schaars techtalent.
'Hogere volumes'
Maaltijdbezorger TakeAway heeft met 60 à 70 recruiters de jacht geopend op ‘enkele honderden mensen’. ‘Het helpt als ze ervaring hebben in de techsector, zegt Joris Wilton van TakeAway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd. ‘Maar ze kunnen overal vandaan komen: retail, banken, reisbranche en de sector fast moving consumer goods.’
Door de corona-uitbraak kreeg de omzet van de maaltijdbezorger in maart een knauw. 'Maar inmiddels zien we hogere volumes.' Afgelopen kwartaal nam het bedrijf naar eigen zeggen al ‘honderden werknemers’ aan.
Van datawetenschappers tot cloud-architecten
Bij betaaldienst Adyen gingen in de eerste drie maanden 169 nieuwe mensen aan de slag. Niet eerder nam het bedrijf zoveel personeel in één kwartaal aan. De helft daarvan vloeide naar het Amsterdamse hoofdkwartier, waar al 800 man werkt. Hoewel de betaaldienst de impact van de crisis voelt, zag Adyen zowel de omzet als de winst afgelopen kwartaal stijgen. Daardoor blijft het bedrijf ook de rest van dit jaar nieuwe mensen aannemen.
Ook bij TomTom lijkt de crisis geen spelbreker. Dit jaar trok het techbedrijf naar eigen zeggen al datawetenschappers, productmanagers, software-ingenieurs en cloud-architecten aan. ‘Ondanks Covid-19 is TomTom over de hele wereld actief op zoek naar nieuw talent om de ambities’, zegt pr-manager Remco Meerstra.
'Prematuur'
Bij naaste buur Booking ziet de situatie er heel anders uit. De voorheen zeer winstgevende reissite dook het eerste kwartaal diep in het rood: $699 mln verlies vergeleken met de winst van $765 mln een jaar geleden.
Dat heeft volgens Leslie Cafferty, hoofd communicatie bij Booking, zijn weerslag op het personeelsbeleid. 'Hoewel we in januari we nog mensen hebben aangenomen, is dat na de coronapandemie anders. Maar we hoeven niet zoals andere bedrijven tot 25% te ontslaan.' Booking vindt het 'prematuur' om in te gaan op mogelijke ontslagen, ook al loopt de NOW-regeling over ruim twee weken af, en is de kans groot dat er daarna ontslagen vallen.
Onzekerheid in de markt
Het op de Zuidas gevestigde Google Benelux laat weten dat het dit jaar aangenomen mensen het 'onboarding'-proces laat afmaken. 'We zullen het tempo van werving vertragen voor 2020', herhaalt een woordvoerder de woorden van topman Sundar Pichai.
Vanuit de Rembrandttoren naast het Amstelstation meldt Linkedin dat het mensen blijft aannemen. Gezien de economische onzekerheid, houdt het bedrijf het aannamebeleid nog nauwkeuriger tegen het licht, schrijft Marcel Molenaar, country manager van Linkedin.
Ontslagen vallen er inmiddels wel bij Uber. De Amerikaanse taxidienst, die een Europees hoofdkantoor heeft in Amsterdam, liet vorige week weten 3.700 werknemers te ontslaan. Ongeveer 14% van het personeelsbestand. Ook Airbnb - in Europa zetelend in Dublin - ontslaat 1.900 werknemers, een kwart van het totaal.
Tekort aan IT'ers
Interesse van jonge werkzoekenden lijkt er intussen genoeg. Magnet.me, een carrièreplatform voor starters en millennials, zegt dat het aantal views van bedrijfsprofielen van 'big tech' na een dip in maart weer is toegenomen. 'Een jaar geleden zagen we minder activiteit op ons platform dan in maart dit jaar', aldus een communicatie-medewerker.
Toch ziet Geert-Jan Waasdorp, eigenaar van Intelligence Group, nog altijd een tekort aan IT'ers in Nederland. 'Dat wordt mede in stand gehouden doordat veel buitenlandse developers wegens de crisis halsoverkop naar huis zijn gegaan