Het is een rotzooitje in Lopik: zelfs stratenmakers moeten helpen bij het nascheiden van afval
Afval dat in de verkeerde containers is gegooid: het komt zo vaak voor dat medewerkers van de Lopikse reinigingsdienst handenvol werk hebben aan handmatig nascheiden. Uit nood zet gemeentewerken daarbij ook groenmedewerkers en soms stratenmakers in, waardoor onderhoud van groen blijft liggen.
Karin Verhoef 03-11-20, 09:36 Laatste update: 09:44
,,En toch doet Lopik het naar verhouding nog heel goed. De hoeveelheid opgehaald pmd (plastic, metaal en drankkartons) stijgt nog steeds’’, zegt wethouder Gerrit Spelt, tevens voorzitter van de Afvalverwijdering Utrecht (AVU) die huishoudelijk afval voor Utrechtse gemeenten verwerkt. De hoeveelheid restafval per huishouden in Lopik schommelt momenteel rond de 120 kilo per jaar. In Nieuwegein is dat nog 200 kilo. Het Rijk had dit jaar op 100 kilo willen zitten.
Duurder uit
Niettemin ziet Lopik zich genoodzaakt de afvalstoffenheffing volgend jaar met 60 euro te verhogen. De gemeente moet zelf ook veel meer gaan betalen, met name voor de verwerking van groen afval (gft) en grof afval. Het handmatig nasorteren, om te voorkomen dat een lading wordt afgekeurd, kost extra. ,,Maar als we het een aannemer laten doen in plaats van onze eigen dienst, zijn we nog veel duurder uit’’, aldus Spelt. Een medewerker van de gemeentewerf zegt: ,,Als er etensresten in zitten moeten we die er onmiddellijk uit halen, anders wordt de lading sowieso niet geaccepteerd; dat gaat stinken.’’
De medewerkers van de ophaaldienst treffen van alles aan in de containers in de wijken. Etensresten, papier, tapijt en piepschuim in de pmd-containers, plastic en papier in de gft-containers, restafval en etensresten in de kledingcontainer. Verder zetten inwoners geregeld grof afval bij inzamelingscontainers. Terwijl ze dit gratis bij de gemeentewerf kunnen brengen.
Afvalcoaches
In Nieuwegein zit zo veel ander afval in de pmd-containers dat die gemeente weer overgaat op nascheiden achteraf. Utrecht en Houten overwegen dat te doen. Andere gemeenten, waaronder Woerden, zetten afvalcoaches in. ,,Maar scheiden aan de bron is te allen tijde beter en goedkoper. Behalve in wijken waar het echt niet werkt, met veel hoogbouw. Verbranden is altijd duurder’’, zegt Spelt.
Gemeenten mogen niet verdienen aan afvalverwerking. De inwoners betalen de werkelijke kosten. De raad stelt de tarieven in december vast, maar Lopik heeft nu al een brief gestuurd aan de inwoners omdat zij uiterlijk 13 november moeten aangeven of zij hun grijze container eventueel willen omruilen voor een kleinere of grotere.
We zijn serieus geld kwijt aan nasorteren van afval dat we anders in groenonderhoud kunnen steken
Gerrit Spelt, wethouder
Het variabele tarief per huishouden blijft in 2021 wel gelijk. De huishoudens met kleinere containers betalen minder. Het vaste tarief geldt voor de kosten die de gemeente maakt voor alle inwoners, waaronder de milieustraat.
Buurtapp
Op de buurtapp Nextdoor klagen inwoners over de verhoging, maar er klinken ook tegengeluiden. ,,Als ik zie wat mensen allemaal in de glasbak (mokken, glasplaten, aquarium) en de pmd-container (tuinstoelen) gooien, dan snap ik wel dat de afvalkosten voor de gemeente hoger uitpakken dan verwacht’’, luidt een reactie uit Benschop.
,,Als dat incidenteel gebeurt is het niet erg’’, aldus wethouder Spelt. ,,Een bepaalde mate van vervuiling is verdisconteerd in het tarief. Maar we zijn wel serieus geld kwijt aan nasorteren van afval dat we anders in groenonderhoud kunnen steken. Hoe de buitenruimte eruit ziet heeft deels te maken met houding en gedrag van inwoners bij afvalscheiding.’’