Hier komt de rest....
Door over te gaan op het rapporteren in dollars behoren stevige valutaverliezen zoals in 2020 voortaan tot het verleden voor Pharming. Ook lonkt het perspectief van meer fysieke patiëntbezoeken en een mogelijke overname. Topman Sijmen de Vries wil voor dit jaar echter niet verder gaan dan de prognose van een verdere omzetgroei en vooral de goede perspectieven op lange termijn benadrukken.
Ook vorig jaar wist Pharming de wereldwijde verkopen van Ruconest voor de behandeling van de zeldzame ziekte angio-oedeem op te voeren. Ondanks de 10% hogere omzet van €186 miljoen zakte de winst per aandeel echter met 12% tot 5,1 eurocent, maar dit is volledig het gevolg van de verzwakking van de Amerikaanse dollar. „Zonder dit effect zou de winst met zeker een kwart zijn gestegen”, meldt De Vries.
Vanaf dit jaar krijgt Pharming niet meer met dergelijke grote valuta-effecten te maken, want het bedrijf gaat over op rapportering in dollars. En dus in de valuta waarin het leeuwendeel van de omzet behaald wordt. De coronapandemie deed zich vooral voelen bij het lastiger werven van nieuwe patiënten. Dit moest namelijk grotendeels online plaatsvinden. „Een tijdje ging het iets beter, maar dan was nog altijd slechts 20% van de dokterspraktijken open. En veel patiënten durfden er ook niet heen te gaan”, aldus de topman. Hij hoopt dat er gaandeweg dit jaar verbetering optreedt, maar waarschuwt voor grote omzetschommelingen in kwartalen.
Patiënten die aan angio-oedeem lijden, krijgen Ruconest via een injectie toegediend. Het Amerikaanse Kalvista en het Nederlandse Pharvaris zijn nu druk doende met het ontwikkelen van een patiëntvriendelijkere toediening, namelijk een pil. De Vries maakt zich hierover vooralsnog weinig zorgen. „Voor patiënten is het natuurlijk alleen maar goed als deze er komen, maar dan zijn we wel jaren verder. En de pillen richten zich vooral op mildere vormen van de ziekte, terwijl onze focus op ernstige aanvallen ligt. Daarnaast is het zo dat de helft van de patiënten na toediening van een preventief middel een doorbraakaanval krijgt, waarvoor Ruconest uitstekend werkt.”
Groei
De groeistrategie van Pharming rust op drie pijlers. Allereerst beoogt het bedrijf de verkoop van Ruconest voor gebruik bij angio-oedeem verder op te voeren. Pharming wil ook kandidaat-medicijnen overnemen die zich in de late fase van de klinische ontwikkeling bevinden. De Vries benadrukt dat zich af en toe kansen aandienen. „Maar we willen natuurlijk wel een goede overname doen op het gebied van zeldzame ziektes en dat is niet zo eenvoudig.” Daarnaast hoopt Pharming Ruconest tegen andere ziektes te kunnen inzetten of met eigen nieuwe middelen op de markt te komen. Het belangrijkste ijzer in het vuur is leniolisib. Dit kandidaat-medicijn tegen APDS, een ultrazeldzame afwijking van het immuunsysteem, hoopt Pharming eind volgend jaar te kunnen lanceren. Eerder deze week werd een belangrijke stap gezet met het aangaan van een samenwerkingsverband in de VS op het gebied van genetisch testen. De Vries: „Ongeveer 1 op de 2500 mensen heeft een immuundeficiëntie. Als we enkele van de patiënten waar dit is vastgesteld laten testen op APDS, is dit een aanzienlijke vooruitgang ten opzichte van het zoeken naar een spel in een hooiberg. De gedachte is nu dat zo’n 35 Nederlanders hieraan lijden, maar bij een betere diagnose komen we misschien op het dubbele of drievoudige.”
Analisten
Analisten tonen zich over het algemeen positief over het jaarbericht, wat tot uiting komt in een minimale handhaving van de koersdoelen die met gemiddeld €2,13 bijna het dubbele van de huidige beurskoers zijn. Van de zeven analisten die Pharming volgen, hanteren er zes een koopadvies. Hieronder bevindt zich Thomas Guillot van Degroof Petercam, die onlangs een lijvig eerste rapport publiceerde. Hij spreekt nu van goede resultaten en voorziet voor dit jaar een stevige winstgroei.