Bracar schreef op 16 april 2021 17:54:
Nog even samengevat :
Zorgen over gereinigde grond: voer voor rechterBij minstens tien dijk-, weg- en waterprojecten is het milieu mogelijk verontreinigd door de toepassing van thermisch gereinigde grond. Rechters lijken zich te gaan moeten buigen over de schuldvraag.
Zowel een groep boeren als het OM lijkt een gang naar de rechter te willen maken.
In thermisch gereinigde grond toegepast bij ten minste tien projecten blijken nog tal van schadelijke stoffen zitten, melden actualiteitenprogramma EenVandaag en dagblad Trouw vandaag. Bij vier van deze projecten is al vastgesteld dat stoffen als arseen en benzeen in de grond zitten en het grond- en oppervlaktewater vervuilen.
De thermisch gereinigde grond waar zorgen over zijn, zou grotendeels afkomstig zijn van Renewi-dochter ATM. Het materiaal is onder meer toegepast onder wegen, in dijken en bij ontpolderingsprojecten.
Weglekkende stoffen
Een bekend project waarbij problemen ontstonden met thermisch gereinigde grond is het project Westdijk in Bunschoten. Daar lekte schadelijke stoffen als benzeen en tolueen uit een dijk met de gereinigde grond waarna kalveren plots dood werden geboren of overleden. De dijk wordt inmiddels voor 32 miljoen euro gesaneerd.
Ook in de Perkpolder in Zeeuws-Vlaanderen is deze grond gebruikt. Daar beginnen vijf boeren nu een rechtszaak tegen opdrachtgever Rijkswaterstaat. Zij willen maatregelen afdwingen nu uit onderzoek van Deltares blijkt dat zorgwekkende stoffen als chroom, arseen en benzeen uit de dijk sijpelen en nabijgelegen grond- en oppervlaktewater vervuilen.
Strafrechtelijke onderzoek
ATM moet zich mogelijk ook voor de rechter verantwoorden. Het Openbaar Ministerie heeft EenVandaag en Trouw laten weten dat tegen de reiniger een strafrechtelijk onderzoek loopt vanwege het handelen in strijd met het wettelijke certificaat van grond.
Onderzoeken van het OM naar verontreiniging in Perkpolder, Bunschoten en Heenvliet zijn inmiddels geseponeerd. Dit omdat niet is te bewijzen dat reiniger ATM en de toepassers destijds wisten dat de thermisch gereinigde grond vervuild was.
Juiste toepassing
ATM noemt het in een schriftelijke reactie ‘opvallend’ dat er bij enkele toepassingslocaties van thermische gereinigde grond problemen zijn, terwijl de voorraden van deze grond na een intensieve herkeuring telkens wel voldoen aan de klasse industriegrond.
“Op de keten tot toepassing na productie had ATM geen zicht. Klasse industriegrond kan enkel onder de juiste voorwaarden worden toegepast. Het is geen schone grond voor in de moestuin. Zo moet het materiaal niet in contact komen met grondwater en moet afstroming worden voorkomen. Dit moet in het werk geborgd worden.”
Markt op slot
Over de toepassing van thermisch gereinigde grond bestaan al jaren zorgen. In 2016 kreeg het vertrouwen in de toepassing van deze grond al een flinke knauw nadat bleek dat de kwaliteit van deze grond toegepast op de locaties Westdijk in Bunschoten, de plas van Heenvliet en de Perkpolder niet voldeed aan de normen vanuit het Besluit Bodemkwaliteit. De grond werd toen enige tijd haast niet meer gebruikt en verwerkt.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) besloot een onderzoek in te stellen naar de productieprocessen van reinigers ATM en Theo Pouw. Ze eiste een aanpassing van deze processen. Toen de inspectie eind 2019 constateerde dat de herkeuringen van thermisch gereinigde grond voldeden, mochten de bedrijven de grond weer aanbieden. ATM en Theo Pouw geven sinds de markt weer open is aan wat de mogelijkheden en knelpunten bij toepassing van thermische gereinigde grond zijn.
afvalonline.nl/Straks dus bij eenvandaag voor de geinteresseerden.