fanaat schreef op 30 april 2021 15:41:
Een klinisch onderzoek, klinische studie of klinische trial (Engels: clinical trial) is het testen van behandelingen of andere medische 'interventies' op menselijke proefpersonen. Zulke onderzoeken zijn bijvoorbeeld nodig om de werkzaamheid en veiligheid van (potentiële) nieuwe geneesmiddelen aan te tonen. Een geneesmiddel wordt alleen toegelaten wanneer uit klinisch onderzoek blijkt dat het middel werkzaam is en geen ernstige bijwerkingen vertoont.
De trials van Pharming zijn opgezet als gerandomiseerd onderzoeken met controlegroep: een deel van de patiënten/vrijwilligers krijgt de beoogde behandeling en een deel een placebo. Wanneer mogelijk (en bij geneesmiddelen vrijwel altijd) wordt het onderzoek ook dubbelblind uitgevoerd: noch de patiënten, noch de artsen die de toediening verzorgen, weten wie het echte middel krijgt toegediend en wie een placebo.
Onderzoeken kunnen worden uitgebreid of stopgezet wanneer daar reden toe is. Soms blijkt een behandeling zo succesvol dat het onethisch zou zijn de behandeling nog langer te onthouden aan de controlegroep. Maar het kan ook blijken dat de bijwerkingen zo ernstig zijn en zo vaak voorkomen dat de (mogelijke) werkzaamheid daar niet tegen opweegt.
Bij de pharming trials is van beide geen sprake. De werking van ruconest bij /tegen covid heeft dus weinig effect anders had Pharming op ethische gronden van zich laten horen. Dit bewijs uit het ongerijmde is zeker niet onjuist en doet het ergste vrezen voor Pharming.
Nu geconstateerd is dat de meerwaarde van ruconest bij covid gering zal zijn en wellicht tendeert naar nul blijft deze onderneming afhankelijk van een middel. Met deze constatering is ook de zwakte van Pharming bloot gelegd en is ook de koershoogte meer dan verklaard.