Het is een doorn in het oog voor het Erasmus MC en bloedbank Sanquin: oponthoud op de weg, terwijl een patiënt met spoed hulp nodig heeft. Een drone die snel een lading bloed of medicatie via de lucht transporteert moet een einde maken aan die frustraties. ,,Soms staat het verkeer muurvast, terwijl elke seconde telt.”
Pim Pauwels 27-05-21, 20:15 Laatste update: 20:27
Tot eind juli voert de bloedbank samen met het Erasmus MC, de ANWB en PostNL zo’n acht proefvluchten uit tussen Rhoon en Oud-Beijerland. Die moeten uitwijzen of en hoe in de toekomst veilig bloed en medicijnen per drone kunnen worden vervoerd, vooral naar Zeeland.
,,Dat is een gebied waar de bereikbaarheid soms te wensen overlaat en er vaker vertragingen voorkomen”, schetst David Drexhage van het Erasmus MC de situatie. De provincie telt zelf niet veel ziekenhuizen en als het lekker weer is, slibben de tweebaanswegen in de provincie al snel dicht.
Veel stress en tijd
Het oponthoud op de weg heeft nog nooit tot echte grote gezondheidsproblemen geleid, maar het zorgt wel voor veel stress bij de patiënt en de zorg kost ook veel tijd. ,,Patiënten moeten langer dan nodig wachten op hulp”, aldus Marloes Metaal van bloedbank Sanquin.