OPEC+ produceert minder olie dan het zou moeten, zo blijkt uit een onderzoek van Platts, geciteerd door Forex Live.
Volgens Argus zou het oliekartel in september in totaal 37,141 miljoen vaten per quota oppompen. Maar volgens de Platts-enquête was het werkelijke totaal 570.000 bpd onder dit aantal - zelfs als het hoger was dan de vorige maand met meer dan de 400.000 bpd die OPEC+ ermee instemde om elke maand aan de markt toe te voegen.
Met andere woorden, terwijl OPEC+ het beter deed met zijn maandelijkse productieverhoging, presteerde het onder zijn eigen quota.
Het totaal van september was, volgens de gegevens van Argus, 6,712 miljoen vaten lager dan het basisproductieniveau dat door de OPEC+ was overeengekomen.
Het kartel heeft er geen geheim van gemaakt dat het terughoudend wil zijn met het herstel van de productie. De leden lijken zich nog steeds zorgen te maken over de vraagvooruitzichten naar olie, ondanks de recente prijsstijging als gevolg van de krapte op de gasvoorziening.
Het was deze bezorgdheid over de vraag die ervoor zorgde dat OPEC+ vasthield aan zijn oorspronkelijke regeling voor het terugwinnen van de output, namelijk het toevoegen van 400.000 bpd aan de maandelijkse productie totdat de gecombineerde output met 5,8 miljoen bpd zou stijgen. Dat zou nog steeds een lagere productie betekenen dan vóór de pandemie – de OPEC+ verlaagde 7,7 miljoen vaten per dag van zijn productie om de pandemie tegen te gaan – en zou de prijzen langer hoog kunnen houden.
Met andere woorden, OPEC+ geeft nog steeds prioriteit aan zijn eigen welzijn, ondanks oproepen om meer vaten toe te voegen om een ??prijsstijging te beteugelen waardoor Brent-ruwe $ 80 per vat en West Texas Intermediate voor het eerst in meer dan vijf jaar deze drempel overschreed.
De meest opvallende oproep aan de OPEC om meer te pompen kwam eerder dit jaar uit Washington, niet één maar twee keer. Nu, zo meldt Reuters, blijft het Witte Huis erop gebrand dat de OPEC "meer doet" om het wereldwijde economische herstel te helpen, volgens een niet nader genoemde functionaris.
De functionaris zei dat Washington "elk instrument tot onze beschikking gebruikte om concurrentiebeperkende praktijken op de Amerikaanse en wereldwijde energiemarkten aan te pakken om betrouwbare en stabiele energiemarkten te garanderen."
Door Irina Slav voor Oilprice.com