Activistische aandeelhouder doet saillant boekje open over Wereldhave
Sonny Motké 18:12
Een groep van ruim honderd particuliere beleggers trachtte tevergeefs het beleid van gepijnigd vastgoedfonds Wereldhave bij te sturen. Reden voor de initiatiefnemer van de activistische groep, een voormalig ABN Amro-directeur, om een boek te schrijven over zijn ervaringen. Mét fiat van bedrijvenonderzoeker Pieter Lakeman.
In het kort
Activistische aandeelhouder van Wereldhave publiceert boek over zijn ervaringen.
De auteur is teleurgesteld over hoe Wereldhave-directie omgaat met input van kleine beleggers.
Beleggersvereniging VEB spreekt van 'terechte kritiekpunten' en uniek initiatief.
Het is voor een kleine belegger lastig om een voet tussen de deur te krijgen bij een fors beursgenoteerd bedrijf. Dat ondervond ook Roel Oldeman, een voormalige ABN Amro-directeur die begin 2020 een groep activistische aandeelhouders bij elkaar bracht ten einde de onvrede over het beleid van vastgoedbedrijf Wereldhave te kanaliseren.
Die missie van The Third Way (TTW), een club die een belang van circa 2% in Wereldhave hield, liep uit op een teleurstelling. Oldeman heeft de groep van circa 120 particuliere beleggers, onder wie naar eigen zeggen ook Quote 500-miljonairs, opgeheven. De reden is hoe de Wereldhave-directie omging met input. Met als sluitstuk een 'onfatsoenlijk' incident tijdens de laatste jaarvergadering, waar ingebrachte berekeningen over de boekwaarde van vastgoed als 'onjuist' werden afgedaan.
Dit tot verbazing van de groep: de berekeningen waren vooraf met Wereldhave besproken en vastgelegd in vergadernotulen. Daarmee was de input 'goed' bevonden, vertelt Oldeman vanuit Dubai, waar hij werkzaam is als directeur bij een vermogensbeheerder. 'Dan wringt het dat de discussie werd afgedaan, temeer alsof wij ons werk niet goed doen.'
Allemaal professionals
De kwestie staat beschreven 'De Tragedie Wereldhave', een boek van ruim 200 pagina's dat Oldeman gratis, in eigen beheer online uitgeeft. 'Het is een aanzet om de inhoudelijke discussie ook zonder ons gaande te houden', vertelt Oldeman.
Met de pennenvrucht wil de vijftiger benadrukken dat ex-TTW-leden geen hobbyisten zijn. Oldeman was voorheen landendirecteur van ABN Amro in Griekenland, en verantwoordelijk voor contacten met beursbedrijven. Tot TTW behoorden ook, onder meer, accountants en juristen. Oldeman: 'Allemaal professionals, die dezelfde kritische analyses maakten en zich niet gehoord voelden. Des te pijnlijker dat de bedrijfssituatie nu nog slechter is dan we voorspelden.'
Afgelopen zomer verkocht Wereldhave verschillende Franse winkelcentra uit zijn portefeuille, tegen een prijs van 40% onder de boekwaarde. De verkoop, door Wereldhave gerechtvaardigd omdat sprake is van 'moeilijkere assets' die met 'leegstandsissues' kampten, is onderdeel van een door Oldeman en co. zwaar bekritiseerd transformatieplan.
Met dit plan wil Wereldhave de focus leggen op de ontwikkeling van multifunctionele centra in de Benelux, bekostigd met de afstoot van panden in Frankrijk. Volgens critici is de huidige opbrengst te laag, en is het afwachten of Wereldhave erin slaagt de benodigde financiering te vinden in de markt, ook om zijn schulden te verlagen.
Koers met 70% gedaald
Ondertussen is de koers van smallcapfonds Wereldhave in vijf jaar ruim 70% gedaald. Hoewel dat mede ligt aan externe factoren, zoals faillissementen in de retail en uiteraard corona, hekelen aandeelhouders ook de strategische keuzes van de directie.
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die meermaals geen decharge verleende aan het Wereldhave-beleid, sprak al eens van 'waardevernietiging', erop wijzend dat de beurswaarde van het bedrijf fors lager staat ten opzichte van de balanswaarde. Doorgaans geen teken van beleggersvertrouwen.
Oldemans groep hamerde de voorbije twee jaar bij Wereldhave op beleidswijzigingen. Zo zag TTW het als een optie om woningen en de, eveneens beursgenoteerde, Belgische bedrijfstak te verkopen. Ook werd kritiek geuit op de dure en statische ontwikkeling van de multifunctionele centra, en de spanning tussen teruglopende huurinkomsten en oplopende kosten op A-locaties in stadscentra.
Wereldhave: eenzijdige weergave
Oldeman heeft nog 'een minimale positie' in Wereldhave, en hoopt op een nieuw gesprek met de directie. Wereldhave moet volgens hem op de hoogte zijn geweest van zijn boek, maar kreeg vooraf geen inzage. Hoofd Investor Relations Ruud van Maanen meldt dat Wereldhave kennis heeft hebben genomen van Oldemans 'persoonlijke bespiegelingen', en zich niet herkent in de 'eenzijdige weergave'. Wereldhave staat open voor contact met 'alle aandeelhouders', klinkt het.