Bas2012 schreef op 17 november 2021 19:26:
Qua LNG afboeking is de uitleg bij het IEX artikel wel erg oppervlakkig, als stukje tegengeluid onder wat context en duiding voor degene die er behoefte aan heeft:
- LNG is een groeimarkt dat klopt, maar bedenk goed dat dit met name is in ontwikkelingslanden / opkomende economieën waar vraag naar power generation is en dan met name voor gas in een grid waar lange afstand pipeline gas geen optie is. Veel zijn dit gebieden waar behoefte is om olie generatie te vervangen met CCGT gas plants of in gebieden om meer peak/flexibel gas/power generatie te genereren.
- In Duitsland is de gasaanvoer allereerst via Noorwegen en Rusland via de pijplijn, oorspronkelijk had je nog Slochteren nu is deze rol voor LNG van Gate terminal in Rotterdam (daar zit Vopak al in), waar Duitsland behoefte aan heeft qua LNG is in Hamburg voor bunkering en LNG voor trucking en daarnaast energie onafhankeijlkeid via een eigen terminal. In principe zou alles vanuit Nederland of de Poolse terminal kunnen maar je wilt ook op eigen bodem aanvoer en controle hebben.
- Maar waarom moet Vopak hierin zitten? Gasunie en Oiltanking in de JV zijn logisch, de een opereert de pipeline en kan hiermee uitbreiden. Oiltanking is de lokale speler, Vopak? Het was nuttig toen het nog de terminal in Hamburg had voor distributie en bunkering als extra maar nu? Lekker inzetten op Gate en met expansie capaciteit recent daar is het doel al bereikt en qua locatie is Rotterdam 10x beter. Dus afschrijven is logisch
- Is dit dan een flater? Wellicht een beetje maar meer jaren geleden, ze spenderen al jarenlang hier om het project rond te krijgen (zoals alle LNG projecten is dit duur en kost het veel geld) en als het lukt is de payoff gigantisch. Vraag is of deze terminal echt commercieel bestaansrecht heeft en daar kun je over twijfelen (het is wel erg een politieke terminal) en had Vopak er überhaupt niet in moeten stappen. Tja het is plussen en minnen niet het beste project en eigenlijk prima dat het hiermee uit de boeken is. De projecten die lopen zijn veelal interessanter maar ook zeker geen gelopen race of het lukt maar dat is ondernemen.
Verder is het stuk van IEX iets te smeuïg qua speculatie wat betreft lijken in de kast en nieuwe CEO. Laten we simpel zijn, in de huidige markt en of de afgelopen jaren hebben Vopak de volgende zaken geen goed gedaan:
- Backwardation
- Veel investeringen met nodige risico qua executie en de baten moeten nog komen
- Meer focus op ESG en daarmee hele olie en gas in verdomhoekje
- Value / defensief is in de huidige markt überhaupt niet the place to be
- 10 jaar transformatie van portfolio met nu pas einde in zicht
- Start punt voor Hoekstra was op de piek of over de piek van de commodity boom geleid door China na financiële crisis.
Het is logisch dat investeerders met niet een lange horizon afhaken, mijn beeld is eerder dat veel ellende en voorzichtigheid is ingeprijsd waardoor het juist een goed risk/reward profiel krijgt.