voda schreef op 14 december 2021 09:46:
Steeds meer vrouwen stappen in
Onderzoek: één op de tien Nederlanders belegt in crypto’s
Door JOHAN WIERING
Updated 1 uur geleden
Gisteren, 15:48
in FINANCIEEL
AMSTERDAM - Het aantal Nederlanders dat in crypto’s zoals de bitcoin en ethereum belegt, is dit jaar met maar liefst 570.000 gestegen tot in totaal 1,6 miljoen. Bijna de helft van de instappers is daarbij vrouw, zo blijkt uit grootschalig onderzoek van onderzoeksbureau Kantar. „Zij stappen vooral in vanwege de extreem lage spaarrentes en de forse prijsstijgingen van digitale valuta’s”, stelt onderzoekster Yara Wiemer.
FRANS PAALMAN.
Het aantal cryptobeleggers kan volgend jaar zelfs tot twee miljoen groeien, meent Kantar op basis van de intenties bij de gepeilde 43.353 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Het onderzoeksbureau maakt daarbij het voorbehoud dat de koersen niet langdurig gaan dalen.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) telde recent met onderzoeksbureau Ipsos nog 1,2 miljoen cryptobeleggers in Nederland. Begin dit jaar meldde de waakhond daarbij dat het aantal Nederlanders dat belegt om vermogen op te bouwen was gestegen naar 1,6 miljoen. Volgens Kantar bezit slechts de helft van de cryptobeleggers ook traditionele beleggingen.
BEKIJK OOK:
AFM: beleggers in crypto’s doen dit veelal met kleine bedragen
Kortstondige dips, zoals toen de bitcoin in mei en juni vanaf zijn top halveerde tot zo’n $30.000, jagen beleggers vooralsnog niet weg. De meeste ondervraagden zeggen een wat langere tijdshorizon te hebben en de voornaamste crypto’s doen al jaren veel beter dan aandelen. Zo steeg de inmiddels weer tot ongeveer $50.000 herstelde bitcoin dit jaar met zo’n 70%, terwijl de prijs van ethereum zelfs meer dan vijf keer over de kop ging. De AEX staat dit jaar op 30%.
Lage spaarrente
De AFM noemde crypto’s onlangs nog ’lastig te doorgronden en kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie’ omdat de munten volgens de toezichthouder zijn gebaseerd op speculatie. Dat nemen veel beleggers voor lief, zeker vanuit het besef dat hun spaargeld vanwege de extreem lage tot zelfs negatieve rentes en de hoge inflatie steeds minder waard wordt.
„Wij blijven waarschuwen en geregeld met onderzoeken naar buiten treden”, reageert een woordvoerder van de AFM. ,,Maar voordat we op cryptobeleggingen toezicht kunnen houden, zijn we nog wel een paar jaar verder. Het moet namelijk internationaal geregeld worden.”
Net als de AFM eerder deed, merkt ook Kantar op dat de meeste mensen met kleine bedragen in crypto’s beleggen. Zo zit twee derde er met minder dan €1000 in. Ook zijn het zeker niet vooral jonge mannen die in crypto’s beleggen, benadrukt Wiemer: 54% van de cryptobeleggers is ouder dan 34 jaar en bovendien is 42% van degene die dit jaar instapten vrouw.
BEKIJK OOK:
Kwart jongeren zet in op crypto, maar ’kennis ontbreekt vaak’
Dat laatste is opmerkelijk, omdat dit percentage bij aandelen 34% bedraagt. Volgens Wiemer betekent dit niet dat het beeld overboord kan dat vrouwen meer risicobewust zijn. „Vrouwen hebben langer de tijd genomen om zich in crypto’s te verdiepen en stappen nu pas massaal in.”
Waarschijnlijk speelt ook mee dat het veel eenvoudiger is geworden om in crypto’s te beleggen. Terwijl je vroeger vaak was aangewezen op een buitenlandse partij, bedienen Nederlandse aanbieders met veelal gebruiksvriendelijke apps nu 57% van de beleggers. En bij starters ligt dit percentage nog veel hoger.
De populariteit van de aanbieders stoelt slechts in beperkte mate op hun tarieven, meldt Wiemer. „Het kostenbewustzijn is nog beperkt.” Hierbij speelt ongetwijfeld mee dat de rendementen de afgelopen jaren spectaculair waren, waardoor een procentje meer of minder aan kosten niet zo erg gevoeld wordt.
Bas Hut koopt op rode dagen en verkoopt op groene dagen. EIGEN FOTO
Vertrouwen
Consultant Bas Hut (25) begon twee jaar geleden in aandelen te beleggen, maar heeft inmiddels ruim de helft van zijn belegd vermogen in crypto’s zitten. „Ik investeer vooral in bitcoin en ethereum, en alleen met geld dat ik kan missen.”
Zijn besluit om te beleggen, is allereerst ingegeven door de extreem lage rente en de hoge inflatie. „Daardoor wordt geld op de spaarrekening steeds minder waard. Bij crypto’s is ook sprake van interessante nieuwe markten, zoals NFT’s (deze koppelen digitale objecten aan de eigenaar). Daarnaast neemt de adoptie door zowel grote als kleine bedrijven maar ook overheden toe. Ik ben ervan overtuigd dat dit zal doorzetten.”
BEKIJK OOK:
Elon Musk twittert bitcoin omhoog en omlaag, mag dat zomaar?
Hut handelt vooral op marktspecifieke momenten. „Ik koop op rode dagen en verkoop op groene dagen, zoals in september toen de bitcoin een all-time high bereikte. Met deze handelswijze profiteer ik van de hebzucht en angst bij veel andere beleggers, die vaak hoog kopen en laag verkopen. Ik raak zelf niet snel in paniek, omdat ik veel vertrouwen heb in de achterliggende technieken en kansen.”
Hij heeft tot dusverre naar eigen zeggen ’prima verdiend’ aan zijn cryptobeleggingen en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. „Op korte termijn zullen de prijzen stevig blijven schommelen, maar ik ben er heilig van overtuigd dat de bitcoinprijs op termijn ruim boven $100.000 zal uitstijgen.”