Gebrek aan urgentie privatisering ABN Amro frustreert beleggers .
In het kort
De minister van Financiën bezit 56% van ABN Amro en 100% van de Volksbank.
De bedoeling is dat deze belangen van de hand worden gedaan.
In Den Haag is het echter muisstil geworden over deze exits, tot frustratie van de aandelenmarkt.
Het is stil aan het Binnenhof rondom de privatisering van ABN Amro en de Volksbank. Met geen woord rept het nieuwe kabinet over de plannen met deze twee staatsbanken. Waar in het vorige regeerakkoord nog expliciet stond dat ABN Amro zo snel als verantwoord mogelijk naar de markt zou moeten worden gebracht, is het tot onvrede van beleggers nu onduidelijk wat de ambities zijn.
Deze week kwam een 418 pagina's tellend overdrachtsdocument met beleidsonderwerpen voor de nieuwe minister van Financiën naar buiten, maar ook daarin staat geen enkele passage over de positie van de staatsbanken. 'Er is voor gekozen alleen urgente zaken in dat document op te nemen', zegt een woordvoerder van Sigrid Kaag. Verder kon het ministerie niet reageren.
Ondertussen worden beleggers in ABN Amro ongeduldig. 'Je kunt ABN niet tot in de lengte der dagen in staatshanden houden', zegt Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). 'Het wordt tijd dat de politiek haar kaarten laat zien en met een duidelijk exitscenario komt.'
Lage beurswaardering
Het is alweer veertien jaar geleden dat de staat ABN Amro nationaliseerde en zeven jaar geleden dat de bank naar de beurs ging. Nog altijd is 56% van de aandelen in handen van de staat. Bij de beursgang was beleggers voorgehouden dat de staat stapsgewijs uit de bank zou stappen. Tot hun frustratie is dat proces halverwege gestaakt, wat ook een verklaring is voor de lage beurswaardering van de bank, aldus analist Benoît Pétrarque van effectenhuis Kepler Cheuvreux.
Want met de beurskoers gaat het niet best sinds de staat in 2017 de vierde en laatste pluk aandelen naar de beurs bracht. In 2018 schoot de koers nog even omhoog om daarna een vrije val te maken. Het aandeel is nu met €14 nog maar de helft waard van wat het ooit noteerde. Terwijl ruim €26 nodig is om het bedrag terug te verdienen dat de staat heeft uitgegeven, berekende het FD eerder.
Die lage koers maakte verdere privatisering er niet aantrekkelijker op. Ruzies binnen de top, een witwasschandaal en de coronacrisis zaten de verkoop van aandelen ook nog in de weg.
Everts van de VEB meent dat de staat moet accepteren dat die nooit de prijs terugkrijgt die in alle hectiek van de financiële crisis is betaald. Volgens hem heeft Den Haag voldoende financiële ruimte om er overheen te stappen. Bovendien zijn de marktomstandigheden nu aantrekkelijk. 'De beurs is vrij stabiel en het vooruitzicht dat rente en inflatie weer wat toenemen, zijn ook voordelig voor de verdiencapaciteit van banken.
Als je in deze markt geen exit kan maken, gaat het nooit lukken.'
Aantrekkelijkere bank
Onder de nieuwe topman Robert Swaak is ABN Amro een aantrekkelijkere bank geworden om naar de markt te brengen. De zakelijke en vaak verlieslatende avonturen in verre continenten zijn onder zijn leiding afgestoten. 'De bank heeft nu veel meer focus.
Uiteindelijk ging niemand ABN Amro kopen voor de deals die ze in Azië of New York deden', zegt een analist die niet bij naam genoemd wil worden.
Al meent de analist dat 2023 nog een beter jaar wordt om te verkopen, omdat de afslanking van de bank dan echt vruchten zal afwerpen. 'Maar dan is het ook echt tijd om weer een pluk aandelen te verkopen en eindelijk van dat meerderheidsbelang van de staat af te komen.'
Als ABN Amro zelfstandig is, geeft dat de bank meer lucht om te ondernemen. Zo komt er meer ruimte om overnames te doen en samenwerkingen aan te gaan. Dat kan de bank weer helpen om efficiënter te opereren, omdat de kosten over meer klanten of landen worden verspreid.
Fusie met Volksbank
Analist Pétrarque is een warm pleitbezorger voor een fusie met de Volksbank. Die staatsbank is nog lang niet klaar om op eigen benen te staan, moest de vorige minister van Financiën Wopke Hoekstra keer op keer aan de Tweede Kamer melden. Daarvoor moet de Volksbank nog een stuk efficiënter en winstgevender worden.
Door een fusie met ABN Amro kunnen de twee banken veel synergievoordelen behalen, onder andere door stevig in de personeels-, IT- en marketingkosten te snijden en het filialennetwerk uit te dunnen, aldus de Pétrarque. ‘Bij elkaar zullen de banken veel efficiënter worden, waarna het gemakkelijker wordt om het staatsbelang te verkopen.' Of de Tweede Kamer zo'n fusie ziet zitten, is de vraag. Vooral het linkse deel van de Kamerleden ziet de Volksbank liever een nutsbank worden voor het algemeen belang.
Grote vraag is dus wat Kaag gaat doen. 'Mijn eerste briefje naar mijn ambtenaren zou een verzoek zijn om een uitstapplan voor ABN Amro', zegt Everts.
'Gun die bank de ruimte om de toekomst te bepalen zonder de overheid.'
Bron FD