Bas2012 schreef op 23 februari 2022 09:50:
[...]
Nordstream 2 is eigenlijk in alle eerlijkheid een route met 2 functies
1) Het is een extra route en daarmee met name een back-up indien de route via land uit Oost Europa om welke reden dan ook niet/minder werkt.
2) Het voorkomt ook het tolmodel dat toegepast wordt op het gas uit het oosten voor iig Gazprom en daarmee in potentie goedkoper gas in het westen. Bedenk goed dat Ukraine/Polen etc geld verdienen aan elke kuub gas dat uit Rusland onze kant opkomt. Dat is ook de reden dat landen helemaal aan het einde van de pijpijn (Frankrijk/ Spanje) vroeger al snel naar LNG gingen kijken, het koste teveel om alle tolpoortjes te betalen.
Dit is ook de reden waarom de Oost Europese landen (en daarmee hun beschermheer de USA) zo faliekant tegen de Nordstream is het kost Oost Europese landen geld dat ze nu achterover verdienen aan de pijpline en de USA pampert deze landen om geopolitieke redenen en heeft daarnaast een 2e belang en dat is LNG (met meer reserve gas uit Rusland heeft de USA minder onderhandelingsmacht op deze commodity)
Als antwoord op je vraag zorgt Nordstream eigenlijk voornamelijk ervoor dat het westen van Europa goed/nog beter bestand is tegen supply issues. Het is in de stress scenarios die worden gedraaid met name oost Europa (lees Hongarije/Ukraine/etc) dat met name problemen heeft. Bedenk goed dat in het tolpoort model LNG juist andersom functioneert -> NL en Frankrijk krijgen het als eerst en wat overblijft gaat langzaam richting het oosten en daar wordt het daardoor met name duur en minder beschikbaar. Dus zonder Nordstream ansich draait het zonder verdere restricties wel door alleen in geval er veel meer vraag is (langere koude winter spike) of er ligt een pipeline uit (Ukarine) dan kan er druk komen en krijg je meer vraag naar LNG oa uit de VS (maar ook zeker uit Nigeria/Qatar en rara zelfs wellicht Rusland ;)). Nu de winter en kou wat meer op zijn einde gaat lopen verwacht je minder LNG import al denk ik dat wel ervoor gezorgd wordt dat opslag volumes hoog blijven. Voor Vopak zal het voor nu weinig betekenen denk ik, sterker nog een hogere LNG prijs is eigenlijk nadelig voor veel LNG projecten die in development zijn, bijv Z-Africa zal achter zijn hoofd krabben of het niet beter nog even door kan gaan met kolen en wellicht zelfs fuel oil ipv dure LNG (want puntje bij paaltje landen als Japan Korea China en ook Europa zullen altijd op prijs Z Africa weg concurreren). Voor Vopak hoop ik juist een incentive voor hun plannen naar electriciteitsopslag en daar groei in creeeren, als we werkelijk in staat zijn op materiele schaal electriciteit op te slaan voor seizoenschommelingen (dus niet intra day oid maar langer) heb je echt een alternatief voor gas/olie en kun je Noordzee vol leggen met windmolens en opslag op land. (dat is ook het plan wellicht kan dit bijdrage aan acceleratie van de trend)