Branco P schreef op 4 september 2022 20:17:
Apestaartje, TTW, sorry dat ik het zeg, maar wat een paniekzaaiers zijn jullie.
Jullie zouden zo bij het Parool of de Volkskrant kunnen gaan werken ;-)
Ik heb vandaag eens wat gegevens op een rijtje gezet:
- Europa importeert ca 340 miljard m3 gas per jaar (het verbruik ligt wat hoger, ruim 400 miljard m3)
- Europa haalt ca. 120 - 130 miljard m3 gas uit Rusland, daarvan 60 miljard m3 door Nord-Stream 1 en ongeveer 35 miljard m3 door Yamal
- Nu is dat echter nog zo'n 30-40 miljard m3 en bij wegvallen Nord Stream 1 is het nog 20-25 miljard m3
Die 120-130 miljard m3 aan Russisch gas (zelfs minder dan 100 miljard m3 als Rusland de Yamal-leiding niet sluit) kun je makkelijk vervangen door o.a.:
- LNG uit Amerika (is dit jaar al verhoogd met 45 miljard m3, dat zal volgend jaar vast nog meer worden, want meer LNG terminals erbij in Europa)
- LNG uit Qatar (omvang weet ik even niet precies maar 10 miljard m3 gaat dat zeker zijn)
- Baltic Pipeline (Noorwegen --> Polen: vanaf oktober 2022 en goed voor 10 miljard m3)
- LNG uit Afrika (Nigeria/Algerije zal ook goed zijn voor 20 miljard m3 en als de Trans-Saharan Gas Pipeline er komt dan gaat dat naar 30 miljard m3)
- En vast nog wel overal en nergens vandaan 10 miljard m3
En dan wil de EU ook nog dat er 15% bespaard wordt door bewoners en bedrijven. Dat zou nogmaals 60 miljard m3 betekenen. Dat lijkt mij iets te optimistisch maar door alle hysterie in de media gaat 5% echt wel lukken, en dat is toch ook alweer 20 miljard m3
In maart/april hadden we een situatie met veel lagere voorraden dan normaal en vervolgens is Europa, uiteraard ongecoördineerd, versneld de voorraden gaan aanvullen. En diverse landen hebben begin augustus aangegeven dat de doelstellingen nog verder verhoogd worden. Met een Russische kraan die bijna dicht stond is dat natuurlijk vragen om prijsstijgingen. Men ligt nu wel duidelijk voor op schema (wat toch ook nog vrij knap is).
Zal mij ook benieuwen wat de gasprijs maandag doet. Of die laatst 12 miljard m3 door Nord Stream 1 nu echt nog zo relevant is. Gezien het feit dat voorraden al hoger zijn dan gebruikelijk en de winter nog even op zich laat wachten, kan ik me in ieder geval voorstellen dat de vraag nu eerst nog verder terugvalt de komende weken. Uiteindelijk bepaalt vraag & aanbod de prijs en niet de schreeuwerige berichten in de media.
graphics.reuters.com/UKRAINE-CRISIS/E...www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...www.euractiv.com/section/energy/news/...