free1, niets is wat het lijkt. schreef op 2 oktober 2022 19:03:
Na publicatie kwam Wereldhave op 28 september met een update naar buiten. Wereldhave schat in dat het tussen de 3 en 4 miljoen euro vennootschapsbelasting zal moeten gaan betalen (met de kanttekening dat nog veel onduidelijk is). Dat zou neerkomen op circa 5 procent van de verwachte winst per aandeel voor dit jaar van 1,55-1,65 euro.
- De door Wereldhave becijferde aanslag valt aanzienlijk lager uit dan het meest negatieve scenario waar wij vanuit gingen (circa 12 miljoen euro). Ook analisten kwamen op hogere belastingen uit. Een woordvoerder van Wereldhave gaf aan dat de verschillen kunnen worden verklaard uit het feit dat niet de winst in de jaarrekening als grondslag dient voor de belasting maar de zogenaamde fiscale winst.
- Die fiscale winst wordt niet gerapporteerd en is onmogelijk te achterhalen voor beleggers. Maar de fiscale winst kan worden gedrukt doordat (versneld) wordt afgeschreven op vastgoed dat – kort gezegd – tegen aankoopprijs in de boeken staat. In de boeken voor beleggers wordt vastgoed niet afgeschreven maar gewaardeerd op marktwaarde (IFRS-regels). In de praktijk betekent dit dat taxateurs tweemaal per jaar een waardering op de objecten plakken. Ligt de nieuwe taxatiewaarde lager dan is een afwaardering vereist en valt de winst lager uit. Ligt de nieuwe taxatiewaarde hoger, dan is een opwaardering vereist en valt de winst hoger uit. De fiscale afschrijvingen vallen in de regel (substantieel) hoger uit dan het saldo van op- en afwaarderingen in de jaarrekening. De winst die moet worden opgegeven bij de fiscus ligt dus (structureel) lager dan de gerapporteerde winst die beleggers te zien krijgen.
- De lagere fiscale winsten resulteren in een lage belastingdruk. NSI en Vastned zijn nog druk bezig met het doorrekenen van de plannen en hebben hierover nog niets naar buiten gebracht. Maar naar alle waarschijnlijkheid zal de winstimpact ook hier beperkter zijn dan onze worst-case-berekeningen.
- Dat de impact voor Wereldhave mee lijkt te vallen is nog geen reden om de slingers al op te hangen. Na jaren van krimp was de belofte topman Matthijs Storm om het directe resultaat per aandeel vanaf 2022 weer jaarlijks te laten groeien met percentages tussen de 4-6 procent. Mocht het daadwerkelijk komen tot invoering van deze belasting, kan die belofte niet worden ingelost.
VEB