Nog even aangaande dit pb: “ ECB zet vergoeding op minimumreserves op 0 procent”
Zoals ik hem begrijp zijn alle banken in de EU verplicht om minimaal 1% van het beheerd vermogen bij de ECB aan te houden. Daar krijgen ze ipv van 3.75% nu 0% over.
Maar de rest van het niet-gealloceerde kapitaal, het leeuwendeel, daar krijgen ze nog wel degelijk de 3.75% over, voor overnight stallen bij de ECB(ING 189 mld, ABN 74 mld...!). Ondanks dat het een streek(je) is van de ECB, zou het dus niet zo veel uit moeten maken..
Iemand hier nog ideeën of aanvullingen over?
Verder denk ik dat de FED in de VS nu klaar is met de rate hikes. En dat de ECB 1 Max 2 renteverhogingen van 0.25% tegenaan gooit en dan is het klaar. Inflatie is tenslotte op zijn retour.
(Updates with more comments, prices) ** Euro zone banks <.SX7E> hit after the ECB cuts remuneration of minimum reserves to zero, spooking investors ** Citi: "This is a curve-ball from the ECB. Bear in mind, banks keep their excess reserves at the ECB and are typically remunerated at the depo rate (ie 3.75%). This now going to ZERO... This is a surprise for the EU banks & the SX7E" ** "
The move will save the ECB 6 billion euros on an annual basis, roughly speaking," adds AFS analyst Arne Petimezas
Goldman Sachs: "Stealth bank tax... small neg surprise. Think people may have misread this as a tax on excess reserves, which are far bigger, and would be much more meaningful. Selloff in banks looks overdone"
Euro zone banks last up 0.4% after briefly surrendering all the day's gains. Before the statement they were up 1.2% ** Worst performers in the index include Deutsche Bank and Commerzbank of Germany, Italy's UniCredit and Banco BPM , Spain's Caixabank
(Reporting by Danilo Masoni; Editing by Amanda Cooper)
((Danilo.Masoni@TR.com))
Ps, aangaande de koerspiek van vrijdag jongstleden, dag hoog 4.5%
Ik denk en vermoed dat hier bepaalde marktpartijen achter zitten die ten faveure voor de NL-staat de koers een boost hebben gegeven.
Het is net of voor het NLFI de koers niet te ver mag wegzakken ivm een geloofwaardig overname bod van bijv. Een BNP P.. Als dat bod komt, over een x aantal weken/maanden, dan moet dat wel geloofwaardig zijn.
Normaal gesproken is dat zo’n 35% (een overnamebod) op het koersgemiddelde van de afgelopen 3 maanden. Laat dat dan eens een € 15.5 zijn geweest. Dan is het overname Bod BNP 15.5*135%= € 20,92(afgerond 21 euro) NLFI heeft een 25 euro nodig. Maar neem je daar het dividend bij van de afgelopen jaren, dan zou de staat er voor kiet vanaf kunnen of zelf met een kleine plus..
Zou ook de koers van het huidige bestuur ontremd renumeratie van de aandeelhouders verklaren.. Niet verhogen dividend, er zo vaag mogelijk over blijven, en een bijzonder mager eigen aandelen inkoopprogramma van 250 miljoen op het allerlaatste moment instarten..
Heb een donkerbruin vermoeden dat Swaak ABN AMRO als een dikke vette, zwanger van de vrije cash op de balans overnamebruid ten tonele wil voeren.. ABN kan namelijk makkelijk een 2 euro dividend uitkeren vanwege overvolle, niet of nauwelijks gebruikte stroppenpotten, miljarden meer aan rente opbrengsten door fors gestegen rente. ECB heeft ze tot op heden gewoon 3.5% beloont voor overnight stallen 78 miljard. En het passeren van het dividend in 2020 vanwege Corona onzekerheden, die later nooit is vergoed aan de aandeelhouders van ABN..
Ik vind het allemaal prima, maar dan moet dat bod van 21 euro ook maar eens snel ter tafel komen..
In ieder geval geven de laatste marktbewerkingen en het koersverloop van de afgelopen maanden wel iets kunstmatigs hooggehouden aan in mijn optiek. En wordt er iets leuks in de achterkamertjes bekokstoofd.. Maar wie ben ik? Slechts een dronken schrijver van fictie spionage romans die hoopvol een sigaret opsteekt en zijn whiskey glas nog maar eens vult in de hoop op een spoedige toost op iets financieels zeer aantrekkelijks..