INTERVIEW: “CGG zou een deel van de investeringen in CO2-opslag moeten opvangen” -DG-
informatie verstrekt door AGEFI DOW JONES •24/01/2024 om 10.05 uur
CGG zag zijn omzet in 2023 met 21% stijgen dankzij de hervatting van de investeringen door de olie-industrie, haar belangrijkste klant. Op de middellange termijn moet de groep echter groeimotoren vinden buiten de koolwaterstoffen, en dat is waar de algemeen directeur, Sophie Zurquiyah, aan werkt. In een interview voor het bureau Agefi-Dow Jones presenteert ze de ambities van de geowetenschapper in een tijd van energietransitie en maakt ze de balans op van het financiële traject ervan.
Agefi-Dow Jones: Wat is na een grote herstructurering in 2018 het nieuwe gezicht van de seismische specialist?
Sophie Zurquiyah: CGG heeft zijn transformatie doorgevoerd zoals destijds aangekondigd. We zijn geëvolueerd van seismische data-acquisitie, een kapitaalintensieve activiteit gebaseerd op de exploitatie van een vloot schepen, naar een ‘asset light’ hightechbedrijf. De groep blijft grotendeels blootgesteld aan de olie- en gasindustrie, hetzij via de karakterisering van reservoirs, onze ondergrondse beeldenbibliotheek of onze apparatuur, maar diversificatie naar andere activiteitensectoren is gaande. juiste manier. De nieuwe bedrijven vertegenwoordigen al $90 miljoen aan omzet, of ongeveer 8% van de omzet. We mikken op 20% in 2025-2026 en 30% in drie tot vijf jaar.
Agefi-Dow Jones:
Wat zijn deze nieuwe beroepen buiten de olie- en gassector?
Sophie Zurquiyah: Onze expertise in de geowetenschappen vindt vooral een natuurlijke toepassing in de detectie en karakterisering van ondergrondse reservoirs voor koolstofopslag. Zo werden wij geselecteerd voor het Northern Lights project in Noorwegen. Deze sector is voorbestemd voor een sterke groei, ook al zou de versnelling die we voor 2024-2025 verwachtten uiteindelijk met een jaar vertraging plaatsvinden. We zouden in het begin ongeveer 5 tot 10 procent van de waarde van de investeringen in dit veld moeten kunnen binnenhalen, en vervolgens een paar procent, zoals momenteel het geval is in de olie- en gassector, wanneer het volwassener wordt. .
We richten ons ook op de mijnbouwsector, met name op lithium, kobalt en nikkel. De huidige winningen vinden meestal aan de oppervlakte plaats, maar om andere afzettingen te vinden zullen we ondergronds moeten kijken, met behulp van onze geavanceerde technologieën. We zijn ook geïnteresseerd in zogenaamde ‘witte’ waterstof, die in natuurlijke staat beschikbaar is. Ten slotte zijn we sterk afhankelijk van de monitoring van gevoelige infrastructuur zoals hangbruggen of offshore windturbines. Dit vormt een interessante afzetmarkt voor onze divisie Sensing & Monitoring, omdat we zowel onze apparatuur als de bijbehorende diensten kunnen verkopen. Over het geheel genomen zullen al deze nieuwe markten in 2026 ongeveer even groot zijn als onze historische markt. Het is aan ons om een ??substantieel deel ervan te veroveren.
Agefi-Dow Jones: De investeringsuitgaven in de olie-industrie zijn in 2023 met ongeveer 15% gestegen, na een stijging van 20% in 2022. Is dit het begin van een nieuwe oliecyclus?
Sophie Zurquiyah: Oliemaatschappijen hadden tijdens Covid flink bezuinigd. Ze proberen nu hun productie te verhogen om aan de vraag te voldoen, vooral naar aardgas. Nationale bedrijven in Brazilië, Mexico, Maleisië en het Midden-Oosten herstarten exploratieprojecten, maar over het geheel genomen zijn we nog steeds niet terug op het investeringsniveau van 2019. Wij verwachten dat het klimaat de komende drie jaar zal blijven groeien, met een uitgavengroei van tussen de 5% en 10% per jaar ("high single digit"). CGG zou moeten profiteren van dit herstel, vooral in de offshore-sector en, op het land, van zijn blootstelling aan het Midden-Oosten.
Agefi-Dow Jones: Als de uitgaven voor exploratie opdrogen, wat zouden dan de gevolgen zijn voor CGG?
Sophie Zurquiyah: In onze historische activiteiten die verband houden met de olie-industrie zien we groei in ieder geval tot 2026-2027. Dan hebben we misschien minder groei, misschien stagnatie of een lichte achteruitgang. Maar de intensiteit van de vraag naar onze diensten zal niet plotseling afnemen. We bevinden ons in een nichemarkt: we helpen onze energieklanten hun reservoirs beter te begrijpen, met een unieke technologische vooruitgang. De vraag naar dit soort diensten zal nog lang aanhouden. Dit geeft ons de tijd om onze nieuwe activiteiten te ontwikkelen, die de komende jaren sneller zullen groeien.