Deze Nederlanders profiteren van record bitcoin: ‘Eerder met pensioen en kan nu comfortabel leven’
Na een verdrievoudiging van de koers in twaalf maanden tijd stond de bitcoinprijs dinsdag voor het eerst even boven de 69.000 dollar.
De koers overtrof daarmee het oude recordniveau uit november 2021.
Ook veel andere bekende crypto’s worden snel meer waard, tot vreugde van de twee miljoen bezitters.
Dat de bitcoinprijs de afgelopen maanden hard is blijven stijgen en dinsdag een record verbrak, schrijft analist Peter Slagter van Bitcoin Alpha onder meer toe aan de recente goedkeuring in de VS voor fondsen die de spotprijs van de bitcoin volgen. Ook wordt de vergoeding voor miners van bitcoins binnenkort gehalveerd. „Belegger Black Rock heeft inmiddels meer dan 10 miljard dollar in beheer. De halving zorgt ervoor dat er door de jaren heen steeds minder bitcoins bijkomen.”
Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat ruim twee miljoen Nederlanders crypto’s bezitten, van wie meer dan de helft geld in de bitcoin heeft gestoken.
85 procent belegt voor de lange termijn en staat vermoedelijk op een mooie winst, omdat de meeste andere grote crypto’s zoals ethereum het ook heel goed doen.
Verdiepen
Een van de winnaars is de 61-jarige Erik van der Staak.
Hij belegt sinds 2017 in bitcoin. Toen was de prijs nog maar een paar duizend dollar.
„Ik ben destijds een half jaar met werken gestopt om me te verdiepen in het functioneren van onze economie en ons geldsysteem.
Dat geld continu wordt bijgedrukt, terwijl er nog maar zo’n 10 procent bitcoins bij kunnen komen vanwege de maximering op 21 miljoen, maakt de bitcoin waardevast.”
Hij belegt hoofdzakelijk in bitcoins en in beperktere mate in ethereum.
Dankzij de koerswinsten kon Van der Staak onlangs vervroegd met pensioen gaan.
„Na jarenlang bijgekocht te hebben, neem ik nu af en toe wat winst om comfortabel te kunnen leven.”
Te voorzichtig
Ook Rob Moen begon in 2017 met cryptobeleggingen. „Ik begon helaas te voorzichtig door een bedrag van 245 euro in bitcoin te steken en 150 euro in ethereum.
” Door schade en schande kwam hij erachter dat niet alles goud is wat er blinkt op de cryptomarkt. „Ooit kocht ik 4000 dogecoins voor bijna niets.
Na jaren deed ik ze weg.
Er gebeurde niks mee. Daarna explodeerde de coin en had ik 1000 euro meer kunnen hebben.” Moen belegt nu in diverse grote cryptomunten en is van plan die lang aan te houden " ik ben geen handelaar " laat maar lekkers staan.
Frits Gubbels uit Roggel, auteur van het boek Cryptobeleggen, steekt al jaren geld in crypto’s.
Hij benadrukt als docent cryptobeleggen bij schriftelijke opleider NHA dat je altijd goed moet opletten om te voorkomen dat je wordt opgelicht. Verder waarschuwt Gubbels om voorzichtig te zijn met adviezen van zelfbenoemde cryptogoeroes. „Er zullen altijd figuren zijn die gouden bergen beloven.”
Verlies
Jan Robert Schutte, consultant van CryptoAcademy, sluit zich daarbij aan.
„Partijen met veel volgers verspreiden positieve informatie om een munt omhoog te krijgen.
Zodra dat gebeurt, verkopen ze.
Zelf zijn ze eerder veel lager ingestapt.”
Zijn voorkeur gaat uit naar een maandelijkse inleg in bitcoin en ethereum, vanuit zijn vertrouwen dat de prijzen in de komende jaren verder zullen stijgen.
„Kopen bij een dip in een opgaande trend kan ook een goed idee zijn.”
Schutte raadt aan om voor het aangaan van een transactie al na te denken over het koersniveau waarop je verlies pakt.
Economen van de Europese Centrale Bank stelden onlangs nog eens dat de bitcoin geen intrinsieke waarde heeft en dat de goedkeuring in de VS niet betekent dat het om een veilige belegging gaat. Ralph Wessels, beleggingsstrateeg bij ABN AMRO, is genuanceerder met zijn stelling dat de bitcoin zeker waarde heeft als infrastructuur voor betalingen.
„Maar het is heel lastig om een prijskaartje op de bitcoin te plakken.
Daarnaast speelt mee dat er nog steeds weinig regulering is. Crypto-experts kunnen onbeperkt voorspellingen doen, waar veel consumenten gevoelig voor zijn.”