Lepre Chaun schreef op 23 juni 2024 17:20:
Een Australische mijnwerker die zich haast om China's mondiale wurggreep op het gebied van zeldzame aardmetalen te doorbreken, zegt dat de Aziatische grootmacht de prijzen van grondstoffen manipuleert, wat een “existentiële bedreiging” vormt voor de westerse landen.
De Chinese premier Li Qiang sloot afgelopen dinsdag zijn bezoek aan Australië af aan een lithiumverwerkingsfabriek in het hulpbronnenrijke West-Australië, waarmee China de controle markeerde om de controle te behouden over 's werelds kritieke mineralen en zeldzame aardmetalen.
China's dominantie in de toeleveringsketen van zeldzame aardmetalen heeft geleid tot marktfalen, en dit vormt een existentiële bedreiging voor de productie in westerse en gelijkgestemde landen”, aldus O'Leary.
Het monopolie van Peking op zeldzame aardmetalen wordt gebruikt om de prijzen onder controle te houden, beweert O'Leary. Hij zei dat aanzienlijke prijsschommelingen op de Asian Metal index in de afgelopen drie en een half jaar erop duiden dat de prijs door China wordt gemanipuleerd.
“Het meest veelzeggend is de prijsdaling, vanaf de piek begin 2022, die vrijwel onmiddellijk plaatsvond na wat in feite een Chinese overheidsrichtlijn was aan zijn zeldzame aardmetalenbedrijven om ‘gezamenlijk de productprijzen te sturen om terug te keren naar rationaliteit’,” zei hij.
Onafhankelijke voorspellers wijzen op een toekomstige krapte op het aanbod en stijgende prijzen, maar de prijzen van de Aziatische Metaalindex voor zeldzame aardmetalen blijven op een historisch laag niveau. Bij de huidige indexprijzen verdient geen enkele producent, ongeacht de locatie, enig geld, aldus O'Leary.
China maakt meer dan 90 procent van de zeldzame aardoxides in de wereld en monopoliseert het mondiale aanbod van twee zware zeldzame aardmetalen: dysprosium en terbium.
Het kan overal in de toeleveringsketen winst maken.
www.smh.com.au/business/companies/chi...