The Third Way... schreef op 8 april 2023 11:51:
Waarom Wereldhave zoveel dividend betaaltAl vaker is hier aangehaald dat het beursfonds er een merkwaardig dividendbeleid op nahoudt. Buiten België zit het te diep in de schulden en het behoeft zelfs een aandelenemissie, van dezelfde grootte als een jaar dividend, om te overleven. Waarom niet een jaar dividend overslaan of een jaar stockdividend uitkeren zoals bijvoorbeeld collega Eurocommercial heeft gedaan - in relatief veel betere omstandigheden?
1. Al eerder op dit draadje is aangetoond dat de aandeelhouders bijna allemaal retail beleggers zijn, de institutionele beleggers hebben over het afgelopen decennium het bedrijf verlaten. Dat laatste wordt verklaard door het dramatische beleid en de daarbij horende beurskoers die zakte van 100 naar nu nog 15 euro.
Ondertussen is de afgelopen jaren de netto-contante waarde “NAV” buiten de Belgische dochter weer met 75% gedaald. Het is de voorliefde van die retail belegger voor dat super hoog dividend en de hoop op toekomstige groei zoals beloofd onder de nieuwe strategie die hem en de prijs van het aandeel aan boord lijken te houden. Deze externe reden is net zoals onder de vorige CEO de drijfveer om met dit beleid door te gaan.
2. Maar er speelt meer, intern. De twee landen bezitten totaal andere portefeuilles en voeren daarom een verschillend strategisch beleid, ondanks alles. Nederland zit vooral in het (veel) te dure centrum van de stad en moet daarom krimpen, België in de goedkope periferie en wilt (maar mag niet) groeien.
Meer nog, België is al groter, winstgevender en heeft een betere beurskoers zoals uitgedrukt tov. de NAV. De aandeelhouders zetten België op 70%, Nederland veel lager op 50%. België kan daarom wel een goed dividend uitkeren en de schuldgraad laag houden, terwijl Nederland een stijgende schuldgraad kent, nog enorme kosten onder de nieuwe strategie voor zich heeft, en omgekeerd opnieuw additioneel geld van de aandeelhouders vraagt ondanks eerdere afwijzingen!
Maar het kan uiteraard niet dat het Belgisch management aan de kant wordt gezet indien Nederland geen behoorlijk dividend aan die retail aandeelhouder uitkeert, het verschil tot uitdrukking komt.
Om u een idee te geven, Nederland en Frankrijk samen keren over 2022 een dividend uit van nu EUR 21.8 mln, België zit op EUR 37.3 mln, dat is maar liefst 71% meer!Zoals in de vorige post hierboven uitgelegd, de groep drijft nu volledig op de reddingsboei die de 66% Belgische dochter is gebleken. Met andere woorden, om zijn gezicht te redden is het Nederlands management er alles aan gelegen om België op te slokken om zo opnieuw zijn eigen falen met creatief boekhouden te verdoezelen.
Pieter Lakeman stelde al in het voorwoord van het boek:
…”de problematiek van een slecht geleid bedrijf dat meerdere trucs toepast om het falen van het management te verbloemen”…. “Gaandeweg neemt het analytisch gehalte van het boek toe en stijgt bij de lezer de verbazing over de amateuristische en intellectueel laagstaande wijze waarop de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van Wereldhave optreden”
Kortom, dat hoge dividend maakt onderdeel uit van een intern politiek en machtsspel om het gezicht van het Nederlandse management te redden en de Belgische overname extern naar die retail beleggers te legitimeren. Ten koste van een rationeel beleid…