GMLF, heel attent van je om dit te melden.
Je bent een goede en alerte spelleider, ik ben blij met een opvolger als jij.
Ik plaagde Nkit soms, en andersom. Hij was een vertrouwde figuur hier.
Van de IC weet ik veel. Tijdens de Paasdagen 2021 lag ik er bijna drie dagen. Met wel 24 slangen en infusen in en aan m'n lijf, van onderbuik (darmsonde) tot m'n neus (maag/darm drain). De thoraxdrain was de ergste en meest pijnlijke, een dikke slang net onder je schouderblad je lijf in. Zo dik als de slang waarmee je een EV oplaadt. Die werd gelukkig na enkele dagen verwijderd, al deed de wond nog weken pijn.
De drain door m'n neus zou na drie dagen verwijderd worden, althans dat was de routine. Een stagiair kwam het doen, het was zijn 2e keer zei hij. Een fluitje van een cent, die slang glijdt er zo uit, het doet geen pijn zei hij.
Nee dus. Geen beweging in te krijgen. Hij riep een oude ervaren verpleegster erbij. Die was niet kinderachtig en rukte fors. Zonder succes.
Zij riep de zaalarts, een voorzichtig hoofddoekje. Die durfde helemaal niks en wachtte op de chirurg die pas 's avonds tijd had. Zijn conclusie was snel: "Sorry, slang per ongeluk vastgenaaid. Morgen foto's, overmorgen gaan we je weer opereren".
En zo geschiedde. De dienstdoende 'sergeant-majoor' die het hele gebeuren rond de OK's leidt, voor en na de operaties, zei me dat hij nog nooit zoiets had meegemaakt.
Het is goed afgelopen, ze hebben de slang losgeknipt, al zit er vermoedelijk nog steeds 1,5 cm rubber in mijn buismaag (zo noemen ze dat wat er na zo'n operatie van je maag+slokdarm overblijft).
Met mij gaat het goed, ik ben geheel schoon verklaard. Nergens last meer van, alleen dat ik minder snel eet dan anderen. Op sommige nazorgdagen zie ik die chirurgen nog wel eens, en daag hen uit een wetenschappelijk artikeltje te publiceren over hun naaifoutje. Want ook van fouten kan men leren.
"Nee", zeggen ze, "niet uitzonderlijk genoeg".
M'n neus. In Europa is dit bij mijn weten nog nooit voorgekomen. Ze zouden een bijdrage kunnen leveren aan de desbetreffende operatietechniek, bekend als MIE (Minimally Invasive Esophagectomy) volgens Igor Lewis, een Canadees.
Genoeg erover.
NKIT, beterschap jongen! Ik hoop je snel terug te zien.