(ABM FN-Dow Jones) De belangstelling van beleggers voor kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven in Nederland is "weg", maar een beperkte hoeveelheid pensioengeld kan dat weer activeren. Dat stelde CEO René van Vlerken van Euronext Amsterdam dinsdag in gesprek met verslaggevers.
Met de komst van de euro zijn Nederlandse pensioenfondsen internationaler gaan beleggen en met de opkomst van passief beleggen is veel beleggingsactiviteit van institutionele beleggers geoutsourced. Hierdoor staat er nauwelijks mer geld langs de zijlijn om kapitaal te verschaffen aan Nederlandse bedrijven die verder willen groeien via een beursnotering, zei Van Vlerken.
Omdat de liquiditeit in deze aandelen ontbreekt, zijn ze niet meer interessant voor particuliere beleggers. Ook is het te kostbaar geworden voor vermogensbeheerders om zulke kleine aandelen te volgen. Grote namen met veel liquiditeit zijn dan veel aantrekkelijker.
Daarbij helpt het niet dat Nederland veel succesvolle familiebedrijven hebben die geen moeite hebben om zich te laten financieren en zo ver mogelijk van de beurs wegblijven, aldus de Euronext-directeur.
Om de zaak vlot te trekken is het nodig dat de pensioenfondsen en vermogensbeheerders in samenwerking met de overheid het voortouw nemen, zegt Van Vlerken. Euronext is in gesprek over het ontwikkelen van een fonds met publiek en privaat geld, dat kan investeren in kleine tot middelgrote Nederlandse bedrijven. Hiervoor zou de bestaande entiteit Invest-NL een ruimer mandaat moeten krijgen. Volgens Van Vlerken zijn het de pensioenfondsen die nog dwars liggen.
Het bedrag dat volgens Van Vlerken benodigd is, is niet ontzettend groot. In Italië heeft men een vergelijkbaar concept met een fonds van 1 miljard euro. Als een dergelijk bedrag voor de Nederlandse beurs beschikbaar kwam, zou de liquiditeit "de lucht in schieten", volgens Van Vlerken.
Wanneer de institutionele beleggers weer het voortouw nemen, komt de retailbelegger daar vanzelf achter aan, voorspelt hij. Dit zou goed zijn voor de ontwikkeling van het Nederlandse bedrijfsleven en de economie.
De topman sprak daarom ook al met verschillende politieke partijen over dit onderwerp. "Opvallend is dat de linkse partijen positiever reageren op dit onderwerp dan de rechtse", zegt Van Vlerken.
In een later stadium, als op verschillende Europese markten weer kapitaal aanwezig is voor middelgrote bedrijven die verder willen groeien, dan zou een Europese tegenhanger van de bredere Amerikaanse index voor middelgrote beursbedrijven, de Russell 2000 index, een interessante nieuwe index kunnen zijn. Veel institutionele beleggers investeren immers niet meer in afzonderlijke landen, maar eerder in Europese aandelen, aldus Van Vlerken.
Door: ABM Financial News.