Het Yara-aandeel is al bijna twee jaar een treurig gezicht. Gedurende deze periode is het aandeel gedaald van bijna NOK 500 tot onder de NOK 300. Sinds vlak voor Kerstmis is het aandeel echter met bijna 20 NOK gestegen, en nu zijn er in korte tijd twee makelaarskantoren met nieuwe analyses naar buiten gekomen die een verdere stijging voorspellen.
"Hoge Europese gasprijzen hebben invloed op de winstgroei, maar we verwachten nog steeds dat de winstgevendheid van Yara zal verbeteren als gevolg van kostenbesparingen en een krapper evenwicht op de stikstofmarkt", schreef Nordea-analist Hans-Erik Jacobsen vlak voor het weekend in een analyse.
Terwijl Jacobsen voorspelt dat het Yara-aandeel zal stijgen naar NOK 360, verwacht SpareBank 1 Markets-analist Ole-Petter Sjøvold dat het het komende jaar zal stijgen naar NOK 370. In een nieuwe analyse van maandag verhoogt hij het koersdoel met 20 NOK, en gaat hij ook over van een hold- naar een koopadvies.
KOOPAANBEVELING: Nordea-analist Hans-Erik Jacobsen.FOTO: Iván Kverme
- Het Yara-aandeel wordt nu erg goedkoop. Prijs/boek is 0,9, terwijl deze de afgelopen tien jaar gemiddeld 1,25 was. Volgens onze schattingen wordt het aandeel verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 9,1 dit jaar en 8,5 in 2026, wat volgens ons zeer aantrekkelijk is, zegt Sjøvold.
Lees ook
Yara verbrijzelde de verwachtingen
Yara realiseerde in het derde kwartaal een EBITDA, exclusief bijzondere posten, van USD 585 miljoen. Vooraf werd 482 miljoen dollar verwacht.
Weinig naar India
Yara is een van de grootste kunstmestbedrijven ter wereld, en het is daarom logisch dat het vooral de mondiale omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat Sjøvold nu betere tijden voorspelt. Het belangrijkste nieuws is dat India onlangs via een aanbesteding 1,5 miljoen ton ureum probeerde in te kopen, maar slechts 187.000 ton in handen kreeg. India gaat daarom opnieuw uit met een nieuwe aanbesteding van 1,5 miljoen ton.
- India zal meer kunstmest kopen, en het zal tegelijkertijd gebeuren dat Europa en de VS de markt moeten betreden om kunstmest te kopen. De VS blijven achter met hun aankopen, en nu zal er de komende maanden extra concurrentie zijn voor ureum. De markt is krap en de prijsstijging van vorige week zorgde ervoor dat Yara's verwachte winst dit jaar steeg naar $2,9 per jaar. delen (EPS). Dat is hoger dan de huidige consensusverwachtingen, zegt Sjøvold.
Yara International-logo
Yara Internationaal
328,50
+11,69 (+3,56%)
Profiel tonen
15 minuten. vertraagd
14 jan
10:40 uur
Beurs van Oslo - NOK
363,80
338,37
312,93
287,50
1D
3,56%
5D
0,98%
1M
1,51%
3M
-6,14%
6M
10,64%
YTD
9,21%
1J
-4,73%
5J
-5,85%
Jacobsen in Nordea voorspelt een winst per aandeel van $2,68 dit jaar en $3,41 volgend jaar. Sjøvold staat dit jaar iets hoger met een winst per aandeel van $3,00, terwijl de winst per aandeel voor volgend jaar wordt geschat op $3,20. Dit is een stijging ten opzichte van respectievelijk 2,50 en 3,10 dollar eerder.
- Daarnaast was er tijdens Kerstmis een bijeenkomst in China waar de verwachting bestond dat er signalen zouden komen over de kunstmestexport van het land. Dergelijke signalen waren er niet, maar er werd veel gepraat over het veiligstellen van de bouw van binnenlandse magazijnen, zegt Sjøvold.
- Hoogstwaarschijnlijk krijgen we pas in april duidelijkheid over China, en de marktverwachtingen zijn dat er pas in mei enige Chinese export zal plaatsvinden. Het is nadat Europa, de VS en India hebben gevochten om voldoende kunstmest voor hun respectievelijke seizoenen veilig te stellen, voegt hij eraan toe.
Lees ook
- Het ziet er een beetje saai uit voor Yara
De kunstmestmarkt wordt overspoeld met veel nieuwe productiecapaciteit. Analist Ole-Petter Sjøvold voorspelt zwakke marges voor Yara en gaat van kopen naar vasthouden op de aandelen.
Over Rusland gesproken
Bovendien kunnen de omstandigheden rondom de Russische kunstmestexport het leven voor Yara ook beter maken. Rusland is tegenwoordig een van de grootste kunstmestproducenten ter wereld, en hoewel er vanwege de oorlog in Oekraïne strikte economische sancties tegen Rusland zijn ingesteld, hebben deze weinig effect op de kunstmestmarkt.
- Als we het kunstmestseizoen 2020/21 vergelijken met het seizoen van dit jaar, heeft Europa zijn import uit Rusland meer dan verdubbeld. Het is een beetje vreemd dat we strenge beperkingen hebben op Russisch gas, maar niet op producten die Rusland met behulp van het gas produceert, zegt Sjøvold.
LEERT NIET: Yara CEO Svein Tore Tore Holsether wil tarieven op Russische kunstmest.FOTO: Iván Kverme
Yara-CEO Svein Tore Holsether heeft dit probleem meerdere malen aangepakt. Toen hij Finansavisen sprak naar aanleiding van de derdekwartaalcijfers zei hij onder meer:
" Ik begrijp gewoon niet dat Europa in deze jaren niets heeft geleerd . " Het is absoluut ongelooflijk als we zien wat de gevolgen waren van de afhankelijkheid van Rusland voor energie. Nu maken we onszelf ook voor voedsel afhankelijk van Rusland.”
Dat is de reden waarom Holsether er onlangs voor heeft gepleit dat de EU een tarief van 20 procent invoert op Russische kunstmest.
- Het lijkt erop dat de Europese Commissie wat meer aandacht voor dit probleem heeft gekregen. Als er een dergelijk tarief komt, zal dit het Yara-aandeel verder opdrijven, zegt Sjøvold.
De SpareBank 1 Markets-analist wijst er ook op dat er in de driejarige periode van 2024 tot 2026 wereldwijd 3,9 miljoen ton nieuwe productiecapaciteit zal zijn, exclusief China. Dit is slechts ongeveer de helft van de verwachte vraaggroei in deze periode, wat ook zal bijdragen aan een krappere meststoffenmarkt.