Galapagos wil aandeelhouderswaarde ontgrendelen met voornemen tot splitsing in twee beursgenoteerde entiteiten
Michael Shah, een biotechanalist bij Bloomberg, stelt zich vragen bij de verdeling van Galapagos' ruime cashberg, die intussen bijna twee keer zo groot is dan de gehele beurswaarde. Het gros van die cash wordt toegewezen aan een nieuwe spin-off die via overnames een nog lege onderzoekspijplijn moet vullen. 'Galapagos moet nog verduidelijken hoe de toewijzing van het geld zijn strategie zal ondersteunen, gezien het 500 miljoen euro ter beschikking krijgt en het nieuwe bedrijf 2,5 miljard euro', zegt Shah.
Galapagos zal dat geld nodig hebben om zelf de pijplijn via overnames te versterken. Sinds het beloftevolle reumamiddel Jyseleca in 2020 de doodsteek heeft gekregen van de Amerikaanse regelgever, heeft Galapagos alleen erg prille onderzoeken in de pijplijn. 'Het zal tijd vragen om resultaten te boeken', zegt Shah. 'Er wordt ten vroegste in 2028 een productlancering voorzien, een middel dat wellicht zal voortvloeien uit Galapagos' CAR-T-celtherapieprogramma (een vorm van gepersonaliseerde kankertherapie, red.).'
Galapagos betrad via de dubbele overname van het Nederlandse Cellpoint Bio en het Amerikaanse Aboundbio in 2022 de markt van CAR-T-celtherapie. 'Die is hoogst competitief', klinkt het bij de Bloomberg-analist.
Door de ingreep knipt Galapagos de operationele banden door met zijn jarenlange partner en aandeelhouder Gilead Sciences. Het Amerikaanse biofarmabedrijf behoudt wel een belang van 25 procent in zowel Galapagos als SpinCo. Maar de bestaande samenwerkingsovereenkomst met Gilead komt volledig onder de vleugels van SpinCo te zitten, waar Gilead twee zitjes in het bestuur krijgt.
Dat moet Galapagos de nodige handelingsvrijheid geven. 'Met een volledige controle over onze pijplijn kunnen we de strategie van Galapagos versnellen en grote onvervulde medische behoeften aanpakken', zegt CEO Paul Stoffels. 'Het nieuws van vandaag is een belangrijke stap voor het ontgrendelen van aandeelhouderswaarde'.
De reorganisatie leidt tot een reductie van ongeveer 300 banen of zowat 40 procent van het totaal, voornamelijk in Europa. De vestiging in Frankrijk wordt gesloten, maar de grootste impact is voor de vestiging in Mechelen. Daar sneuvelen 200 banen. 'Het komt hier heel hard binnen', zegt Diana Minten, afgevaardigde van de socialistische bediendenvakbond BBTK. 'De zwaarste impact is voor het personeel in ons land. Er werken in Mechelen bijna 300 mensen voor het bedrijf, daarvan moeten er dus 200 weg. De labo's zullen dan ook verdwijnen hier.
Vijf jaar geleden, toen Galapagos nog een jong bedrijf in volle groei was, had het veel verschillende activiteiten. Na het missen van een patent in de Verenigde Staten werden de activiteiten afgebouwd. 'De vraag is hoe we de pil voor het personeel gaan verzachten', zucht Minten. 'De mensen zijn hier op alle niveaus getroffen.'
Als grootste pluspunt noemen analisten de herwonnen focus en bewegingsvrijheid. Galapagos zal niet langer operationele verplichtingen hebben aan zijn partner Gilead. Die afspraken werden heronderhandeld en komen onder de nieuwe spin-off te zitten. 'Galapagos heeft nu volledige handelingsautonomie', zegt Shah.
Ook het Brusselse beurshuis KBC Securities looft de herwonnen vrijheid. 'Ze biedt het Galapagos de kans om zich volop te richten op celtherapie en oncologie, zonder beperkingen door eerdere afspraken met Gilead', zegt analist Jacob Mekhael. 'Tegelijkertijd kan het nieuwe bedrijf SpinCo met een solide financiële basis van 2,45 miljard euro de langzame voortgang op het vlak van bedrijfsontwikkeling van de afgelopen jaren versnellen', klinkt het.
De splitsing moet nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders en er is overleg met de ondernemingsraad nodig. De voltooiing wordt medio 2025 verwacht.