Sif schrikt niet van plannen Tata Steel
Tata Steel in IJmuiden wil windmolens ontwikkelen, waarvoor aanzienlijk minder staal nodig is. Krijgt Sif Roermond concurrentie? „Ach, soms heeft iemand een lumineus idee.”
Roermond/IJmuiden - Sif Roermond, al zo’n twintig jaar geharnast in de bouw van funderingspalen voor windmolens op zee, neemt het Tata-initiatief niet al te serieus. „Wij hebben uiteraard zelf ook naar alternatieven gekeken, naar minder staalgebruik. Tot 50 procent staal besparen, zoals Tata Steel voor ogen heeft, zien wij niet gebeuren.”
Minder staal, dus goedkoper en duurzamer, zo is de redenatie van het consortium dat geleid wordt door Tata Steel Nederland en TU Delft. De nieuwe generatie funderingspalen moet bovendien tot wel twee keer zo lang meegaan.
Volgens Fons van Lith, woordvoerder van Sif, is dat laatste nu al mogelijk. „Het probleem echter is de turbine op de funderingspaal. Die gaat circa 25 jaar mee. Ze worden steeds groter en zijn dus niet te vervangen. Bovendien heeft iedere windmolen op zee zijn eigen dynamiek– trillingen, golfslag et cetera. Hier is precisiewerk vereist.”
Op het hoogovencomplex in IJmuiden wordt nu vooral dun staal op staalrollen geproduceerd voor onder meer de auto-industrie, batterijbehuizingen en blikstaal voor de voedingsindustrie. Windmolens worden juist gemaakt van zeer dik plaatstaal van 7 tot 10 centimeter.
Verder wil Tata windmolens voor een groot deel uit schroot maken. „En dat is hetzelfde wat wij nastreven”, zegt Fons van Lith. „Tegen 2040 willen wij palen voor de helft tot 70 procent maken van gerecycled staal.”
Sif is bezig met het schrijven van een businessplan om palen op te halen. „Tussen nu en vijf jaar worden de eerste windparken afgeschreven. Wij willen de molens ophalen en het staal daarna verschroten. Vervolgens gaat het materiaal de oven in, zodat er weer nieuwe palen van gemaakt kunnen worden.”
Voor de energie van morgen zijn langere en dikkere palen nodig. Van een indrukwekkende 150 meter lengte, een diameter van 11,5 tot 13 meter en een gewicht van 2,5 miljoen kilogram per paal. „Wij ontwerpen zelf niks, dat doen onze klanten zoals Ørsted, Vattenfall en Shell”, aldus Fons van Lith. „Tata Steel zal hen moeten overtuigen dat het ook met flink minder staal kan.”
Volgens Tata Steel heeft de techniek zich op computerschaal bewezen; seriematige productie is voorzien voor na 2030.
Sif Roermond schrikt vooralsnog niet van de plannen in IJmuiden. Met een marktaandeel van zo’n 35 procent in de wereldwijde productie (exclusief China) focust het bedrijf volledig op de eigen business. In mei opent Sif op de Maasvlakte een tweede productielocatie