Aegon is een grote internationale financiële dienstverlener met een geschiedenis die bijna 180 jaar teruggaat. Het bedrijf is gespecialiseerd in levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer, en bedient wereldwijd ongeveer 30 miljoen klanten in meer dan 20 landen. Tot de belangrijkste markten behoren de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en diverse Europese en Aziatische regio’s.
Kansen
Door de verkoop van de Nederlandse activiteiten en de heroriëntatie op de Amerikaanse markt en internationale groeimarkten kan Aegon efficiënter kapitaal inzetten en hogere rendementen behalen.
Door vergrijzing en onzekerheid over publieke pensioenen groeit de vraag naar private pensioensoplossingen, vooral in de VS en het VK.
Het huidige, hogere renteklimaat verbetert de rendementen op nieuwe verzekerings- en pensioenproducten, wat Aegon extra kapitaalgeneratie en aantrekkelijke marges oplevert.
Risico’s
Aegon is na de verkoop van Nederlandse activiteiten sterk afhankelijk geworden van de Amerikaanse markt, die gevoelig is voor economische en politieke risico’s.
In tijden van economische neergang nemen consumenten minder snel nieuwe verzekeringen af en kunnen ze premies minder goed betalen, wat de inkomsten beïnvloedt.
Veranderingen in wet- en regelgeving, zoals strengere kapitaaleisen of belastingmaatregelen, kunnen Aegon’s bedrijfsvoering en winstgevendheid beïnvloeden.
Conclusie
Met een koers-winstverhouding van 6,8x noteert Aegon fors lager dan Amerikaanse (8,8x) en Europese (11,5x) verzekeraars, wat kan betekenen dat er nog opwaarts potentieel is. Daarbij biedt het aandeel een aantrekkelijk dividendrendement van circa 6%, ondersteund door een sterke kapitaalgeneratie en een aandeelhoudersvriendelijk beleid. De afhankelijkheid van de Amerikaanse markt brengt momenteel aanzienlijke risico’s met zich mee. Ondanks de veelbelovende strategische focus op kapitaalefficiëntie, digitalisering en groei in pensioendiensten, kiezen wij er daarom voor om voorlopig een stap terug te doen.
Onder het motto: “We’ll meet again – I don’t know where, I don’t know when – but we will meet again.” Het advies verschuift van ‘kopen’ naar ‘winstnemen’ c.q. ‘houden’.
BRON: Beursgenoten