Bron FD dd 12-02-205
"Automatiseringsconcern Ordina heeft zich volgens Mont Cervin, het beleggingsvehikel van investeerder Jan Niessen, schuldig gemaakt aan misleiding van de financiële markten. Dit betoogde advocaat Jerry Hoff donderdag namens Mont Cervin bij de Ondernemingskamer.
Zembla
Niessen wil dat de Ondernemingskamer tot de bodem toe uitzoekt waarom Ordina geen melding maakte van mogelijke malversaties in eigen huis, nadat ze hierover door tv-programma Zembla in juni 2014 was ingelicht. De uiteindelijke uitzending op 2 oktober maakte melding van mogelijk onrechtmatig verkregen voordeel bij aanbestedingen. De reportage bezorgde het aandeel Ordina een koersdreun van zo'n 25%. Juist in de tussenliggende periode had Mont Cervin een aandelenpakket van 12% verworven.
Schadeprocedure
Het was donderdag voor het eerst dat Niessen, die eerder topfuncties bekleedde bij de private-equityhuizen CVC en Egeria, zijn standpunt via raadsheer Hoff voor het voetlicht bracht. Op de dag van de Zembla-uitzending verloor hij op papier meer dan €5 mln op zijn Ordina-pakket. Het kamp-Niessen liep donderdag niet vooruit op een eventuele schadeprocedure, waartoe een onderzoek van de Ondernemingskamer een belangrijke bouwsteen kan vormen.
Advocaat Hoff wees erop dat Ordina al in juni en later in augustus op de hoogte was van de Zembla-navorsingen. Bovendien gelastte het bedrijf in juni reeds een intern onderzoek, waarvoor advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek werd ingehuurd. 'Ordina had zich moeten realiseren dat zijn reputatie ernstig in het geding was', aldus Hoff.
Commissie-Elias
Ordina hield vast aan de verklaring dat er geen reden was om vóór 2 oktober met een persbericht naar buiten te komen. De door Zembla gestelde vragen en overlegde e-mails boden daarvoor geen aanleiding, zo stelde De Brauw-advocaat Ruud Hermans. Bovendien was het voor de onderneming tot vlak voor de uitzending onduidelijk dat Ordina het mikpunt was van het tv-programma. Het had evengoed kunnen gaan over het ICT-beleid van de overheid, waarover in dezelfde maand de commissie-Elias een vernietigend rapport zou publiceren.
Dat Ordina zelf een onderzoek had geïnitieerd, was ook geen reden om een persbericht de wereld in te sturen. 'Ik weet uit ervaring hoeveel er van dit soort onderzoeken lopen', aldus advocaat Hermans. 'Als daarover een persbericht wordt gestuurd, is dat een uitzondering.' Een initieel onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten naar de kwestie behelsde volgens Hermans niet meer dan een 'standaard vragenbrief'."