Dan hier ook nog maar een oud bericht uit het FD, dan weten we precies welke convenanten zijn afgesproken. Volgens de ceo komen in Q4 deze afspraken niet in gevaar:
Koers Heijmans daalt sterk na twijfels over bankconvenanten
Prisco Battes
vrijdag 21 augustus 2015, 9:10
Update: vrijdag 21 augustus 2015, 21:01
Bouwbedrijf Heijmans Heijmans N.V.7,06-3,05%-0,22 loopt het risico in de tweede helft van het jaar zijn bankconvenanten niet na te komen. Dat stellen analisten van ABN Amro. Heijmans maakte eerder deze week teleurstellende cijfers bekend als gevolg van verliezen op infrastructurele projecten.
Als een bedrijf zijn afspraken met de bank niet nakomt, moet opnieuw onderhandeld worden over de kredietlijnen. Meestal gaat dat gepaard met hogere rentes in verband met een hoger risico voor de bank. Ook moeten maatregelen worden genomen om een nieuwe schending van de kredietafspraken te voorkomen. Als kostenbesparingen geen oplossing bieden, moeten in het uiterste geval onderdelen worden verkocht of nieuwe aandelen worden uitgegeven.
Afstraffing
De koers van het aandeel Heijmans staat sinds de publicatie van de halfjaarcijfers afgelopen woensdag onder druk. Op de dag van de cijfers verloor het aandeel 12%. Donderdag volgde een afstraffing van 15%. De beurswaarde is nu weer ongeveer op het niveau van begin januari.
De koers liep eerder dit jaar op omdat beleggers dachten dat de bouwsector het dieptepunt achter de rug heeft. Bij de halfjaarcijfers bleek dat heijmans het nog altijd zwaar heeft, waar een concurrent als BAM juist herstel liet zien. Heijmans is veel meer dan BAM afhankelijk van de Nederlandse markt.
Leverage ratio
Volgens ABN Amro kwam Heijmans aan het einde van het eerste halfjaar al gevaarlijk dicht bij de maximaal toegestane 'leverage ratio'. Dit verhoudingsgetal geeft aan hoeveel keer het bedrijfsresultaat (ebitda) nodig is om de nettoschuld volledig af te lossen. Heijmans heeft een maximale leverage ratio van 3 afgesproken en kwam bij de halfjaarcijfers op 2,8.
In de tweede helft van het jaar dreigt het bouwbedrijf een andere ratio niet na te komen. Volgens ABN Amro komt Heijmans dicht in de buurt van het schenden van de 'interest coverage ratio'. Dit verhoudingsgetal geeft aan hoeveel keer de rentelasten kunnen worden betaald uit het bedrijfsresultaat. Deze ratio moet minimaal drie zijn. Volgens ABN Amro zit Heijmans daar maar net boven.
Reactie Heijmans
Financieel directeur Mark van den Biggelaar zegt in een reactie dat de convenanten nog voldoende ruimte bieden. 'Maar ik kan de analyse volgen dat er geen ruimte is voor grote tegenvallers.' Heijmans heeft bij de halfjaarcijfers aangegeven te verwachten dat de resultaten in de tweede helft van het jaar zullen verbeteren. Zo trekt de woningmarkt aan, waardoor er meer vraag is naar nieuwbouwwoningen.
De grootste risico's voor Heijmans bestaan uit nieuwe tegenvallers bij de aanleg van nieuwe infrastructuur. Van den Biggelaar: 'De grootste verbetering die we moeten laten zien ligt bij infrastructuur. Als projecten minder goed lopen, moeten we een extra inspannig leveren om te zorgen dat de situatie niet verder verslechtert.' Heijmans werkt onder andere aan de A4 bij Delft, de A9 bij Amsterdam en de N23 in Noord-Holland.
Als de convenanten worden geschonden, is er volgens Van den Biggelaar nog geen man overboord. 'Mocht het zo ver komen dan kun je met de banken nieuwe afspraken maken. Maar daar gaan we op dit moment niet van uit.' Heijmans krijgt krediet van een groep van zes banken, waaronder alle grote Nederlandse banken inclusief ABN Amro.
Niet de eerste keer
Heijmans dreigde eind vorig jaar de afspraken met de banken ook niet na te komen door een fors verlies op de bouw van een energiefabriek in Tilburg. De banken gingen toen akkoord met het buiten beschouwing laten van het verlieslatende project, maar daar stonden hogere rentes tegenover.
Bij de presentatie van de halfjaarcijfers eerder deze week waarschuwde Heijmans dat de hogere financieringslasten op het resultaat zullen drukken. Heijmans maakte woensdag bekend dat het over de eerste zes maanden van dit jaar een verlies heeft geleden van €15 mln, tegen een verlies van €8 mln vorig jaar.
Huizenmarkt
ABN Amro handhaaft het advies aan beleggers om het aandeel Heijmans te 'houden'. Tegenover het risico van een schending van de bankconvenanten staat de kans dat Heijmans profiteert van het aantrekken van de huizenmarkt.