Nuchtere Kijk Op schreef op 19 januari 2017 19:55:
[...]
Wat ze steeds aan het doen zijn weet ik niet? Een eenvoudig rekensommetje leert dat ze hier de laatste tijd niet bepaald aan verdiend hebben.
Zouden ze soms door iemand zijn ingehuurd om te koers te orkestreren?
De 6,5 mio offerte/aanbestedingsvergoeding hebben de 3 Hochtief, Fluor en Heijmans tenminste al binnen las ik. De andere aanbieders kunnen daar in ieder geval naar fluiten.
"Zolang de verliezende partij nog bezwaar kan indienen en naar de rechter kan stappen – een periode van twintig kalenderdagen – worden er geen details vrijgegeven omdat het besluit nog niet definitief is en omdat het in potentie nog om concurrentiegevoelige informatie gaat. Pas na de bezwaarperiode en de definitieve gunning wordt duidelijk met welke oplossingen en ideeën het winnende consortium is gekomen."
"Het risicoprofiel van grote projecten heeft verschillende bouwbedrijven afgelopen jaren in de knel gebracht. Het Amsterdamse Zuidasdok laat een kentering zien: het Rijk trekt de risico’s voor de vergunningen en de bodem naar zich toe.
Steeds meer bedrijven raken verstrikt in het web van grote risico’s en lage inschrijfprijzen. Daardoor worden de projecten met verlies afgesloten. De Coentunnel, de A2-Maastricht en de A15 Maasvlakte-Vaanplein zijn de meest in het oog springende voorbeelden.
Rijkswaterstaat is vechtcontracten meer dan beu. In de nieuwe aanpak bij het Zuidasdok worden de risico’s meer gedeeld. Er was al gekozen voor een design & construct-contract in plaats van een variant waarin ook financiering en onderhoud zijn geïntegreerd. Nieuw is de toezegging van Rijkswaterstaat dat het Rijk de risico’s voor de vergunningen en bodemkundige problemen naar zich toe trekt, nog voordat de zogenoemde dialoogfase begint".