Chinese geheime metaalberg verrast
Gisteren, 16:31 Theo Besteman
Amsterdam - De metalenmarkt is opgeschrikt door de enorme voorraad ijzererts en staal die China nog bij producenten en in zijn havens blijkt te hebben.
De markt rekende op krimp. In reactie op de overvloed gingen beursgenoteerde metalenbedrijven dinsdag fors achteruit. Staalreus Arcelormittal raakte 6,5% kwijt.
Koper verloor in vijf dagen 2%, industriële metalen tin en nikkel gingen mee omlaag, in een maand tijd verloor ijzererts 20%, na een piek richting $90 eind vorig jaar.
Ook roestvrijstaalbedrijf Aperam en metalenspecialist AMG zorgden voor grote negatieve uitschieters.
Breed verlies
In Londen verloren mijnbouwers als BHP Billiton, Rio Tinto, Glencore en Anglo American, de Duitse staalbedrijven ThyssenKrupp en Salzgitter doken eveneens met ruim 3%.
„De extra voorraden in China zijn een behoorlijke verrassing”, zegt sectoreconoom Casper Burgering van ABN Amro. „Het sentiment voor metalen keert. China presteert economisch erg goed, met bijna 7% toename van het bbp over het kwartaal. Met alle infrastructuurplannen die er nog liggen, zouden de basismetalen niet slechter maar juist beter moeten presteren.”
Marktonderzoeker Umetal turfde in 42 Aziatische havens een record van 133 miljoen ton ijzererts. Die voorraad zou moeten dalen. De Chinese staalproductie bereikte vorige maand nog een record. Peking haalde officieel veel goedkope aluminiummakers uit de markt, maar dat is in cijfers niet terug te zien. Ook de importheffingen van Europa en de VS voor slecht Chinees staal hebben nog weinig gevolgen. Metaalspecialisten van ING Research zien dat vervuilende Chinese aluminiumverwerkers moeten sluiten, maar de vraag is of dat gebeurt.
Burgering (Rabobank): „Vooral in de staalmarkt neemt de voorraad de afgelopen maanden eigenlijk alleen maar toe. Dat staat in scherp contrast tot de eerdere plannen van de Chinese overheid om producenten van zwak staal uit de markt te halen. Daar blijkt nu niets van in de praktijk. Al is de Chinese voorraad altijd een black box gebleken en de cijferkwaliteit gering.”
Vrijwel alle metalenanalisten waren dinsdag verrast. China geldt als een zeer precies calculerende inkoper als het om basismetalen gaat. „Bovendien moet China veel metalen in huis hebben, gezien de enorme bouwplannen. Ze kopen altijd heel slim op een laagtepunt. Als de basismetalen niet nodig zijn, dan zegt dat meteen heel veel over de geplande huizen- en wegenbouw. Daar kun je veel minder zeker van zijn.”
Of de metalenprijzen blijven dalen is ongewis. Daarvoor wacht de markt eerst de Amerikaanse huizenbezettingscijfers en industriële productie af.