schreef:
Reed Elsevier zit in een vervelende spagaat.
Het idee was mooi: koop de Amerikaanse dataleverancier Choicepoint en betaal dat deels met de verkoopopbrengst van tijdschriftenonderdeel Reed Business. Maar dat plannetje gaat niet door. De uitgever heeft de gesprekken met potentiële kopers afgebroken. Reed Business blijft toch binnenshuis.
Maar de overname van Choicepoint is in september voltooid. Het acute gevolg van het besluit om Reed Business toch niet te verkopen, is een potentieel financieringsprobleem. Het tijdschriftenbedrijf had ruim £1,2 tot 1,5 mrd moeten opleveren.
Gaandeweg het steeds stroever verlopende verkooptraject bleek dat potentiële kopers dat bedrag bij lange na niet op tafel wilden leggen. Naar verluidt wilden zij niet verder gaan dan £700 tot 800 mln. Dat Reed Elsevier heeft besloten Reed Business toch niet te verkopen, is volgens analisten verstandig.
De prijs die potentiële kopers volgens het geruchtencircuit bereid waren te betalen, was dusdanig laag geworden dat de uitgever zichzelf er geen dienst mee zou bewijzen.
Financieringskosten
Reed Elsevier heeft voor de overname van Choicepoint £2,1 mrd (ofwel €2,7 mrd ofwel $4,1 mrd) betaald. De lening daarvoor valt in twee delen uiteen: een tranche van $2,032 mrd, af te lossen in maart 2009 en een tranche van $2,175 mrd, af te lossen in maart 2011.
Voor de aflossing van de eerste tranche geldt een optie voor verlenging tot maart 2010. Reed Elsevier heeft nog niet besloten of het gebruikmaakt van die optie.
Misschien is verlenging niet onverstandig. Nu de onderneming ruwweg £1 mrd begrote inkomsten mist, moet het op zoek naar andere financieringsinstrumenten om de lening voor Choicepoint af te lossen. In de huidige markt zal het niet makkelijk zijn om op een andere manier het geld te vergaren.
In ieder geval zal het de onderneming flink geld gaan kosten, zolang de kredietmarkt nog stroef verloopt. Analisten van ING Wholesale ramen de financieringskosten op 8 tot 9%, terwijl dat voorheen circa 5,75% was.
Saillant is dat Reed Elsevier pas een jaar geleden een flinke schep cash heeft uitgedeeld aan aandeelhouders. De verkoopbrengst van Harcourt is geheel ten goede gekomen aan de aandeelhouders. Die $4 mrd had Davis goed kunnen gebruiken voor Choicepoint.
Door dit alles blijft de schuldpositie van Reed Elsevier hoger dan het concern voor ogen had. Analisten zijn van mening dat de uitgever desondanks binnen de convenanten blijft die het met zijn banken heeft afgesproken. Maar de schuldenberg en het aflossingsschema zijn wel een punt van zorg dat een remmende invloed kan hebben op de koers-ontwikkeling van Reed Elsevier.
Veel analisten zijn positief over het concern. Ze vinden het aandeel ondergewaardeerd ten opzichte van de bedrijfsresultaten en de premie ten opzichte van concurrenten is flink gekrompen.
Wij zijn voorzichtiger. De schuldproblematiek is volgens ons een groter probleem voor de koersontwikkeling dan veel analisten denken. Wij adviseren daarom 'houden' (zowel voor de korte als de lange termijn).
Tekst: Robert van den Oever, 2 januari 2009