Sanofi heeft geld voor Ablynx-deal op zak (zo meldt De Tijd).
De Franse farmareus haalde 8 miljard euro op via de plaatsing van obligaties en heeft daarmee de cash op zak om de overname van Ablynx te financieren.
Sanofi maakte gretig gebruik van het nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank om extra schulden op de balans te laden. Het plaatste voor 8 miljard euro obligaties, in verschillende tranches die aflopen tussen 2020 en 2038. Op een deel van de obligaties - terug te betalen in 2020 - moet Sanofi zelfs geen rente betalen. Aan de langslopende obligaties is een rente van 1,875 procent verbonden.
De Franse farmareus heeft daarmee zijn financiering rond om binnekort een officieel bod op Ablynx ABLX-0,05% uit te brengen. De Franse bereikten eerder dit jaar al een akkoord om het Gentse biotechbedrijf voor 3,9 miljard euro (45 euro per aandeel) in te lijven. De Franse halen daarmee Caplacizumab in huis, een medicijn om een zeldzame maar dodelijke bloedziekte te behandelen in huis.
GRAZIE MILLE, MARIO
Sanofi is lang niet het enige bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.
De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.
En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt.
Onder meer Kinepolis, Ghelamco, Fluxys Belgium, Balta, Umicore, Proximus, GBL, Etex, Euronav, Greenyard, Ontex, Cofinimmo, al meerdere keren Telenet (hier en nog eens hier), Elia, Bekaert, Immobel en Eandis kozen die weg al.
'Het is een superdeal', reageerde Ablynx-topman Edwin Moses bij de aankondiging. 'En het is een goede zaak voor Gent. Sanofi heeft duidelijk gemaakt dat het van Gent een expertisecentrum wil maken, en dat het de ontwikkeling van medicijnen met onze technologie wil versnellen.'
De Ablynx-deal volgde amper enkele maanden na een andere miljardenovername. Sanofi kocht het Amerikaanse Bioverativ, dat een middel ontwikkelde tegen een bloedstollingsziekte, voor 11 miljard dollar. Die deal werd eerder deze maand definitief beklonken.
Het aantal bedrijven dat dankzij Mario Draghi goedkoop geld ophaalt om expansieplannen te financieren of om de schulden te herfinancieren, stijgt exponentieel. Onlangs nog haalde ook Telenet tegen een bodemrente 300 miljoen euro op.
Jan De Schamphelaere,