De woorden 'hopen' (op (zicht op) winst op termijn) en 'geloven' (in Hamon) zijn ook daarom bewust gebruikt bij een zeer indicatieve, tamelijk optimistische en van voorbehouden voorziene route, die onder meer uitgaat van niet-ongunstige herfinanciering van de obligatie.
Net zoals bij AB InBev lijkt de schuld redelijk goed verwerkt in koersen van voor de recente opleving en waarschijnlijk erop volgende terugval, maar zit bij Hamon het risico wél aan de onderkant. Bij AB InBev kan een relatief kleine KV een hogere WPA sneller beschikbaar maken voor de aandeelhouders. Bij Hamon niet.
Er zijn lichtpuntjes, zoals dat de grootaandeelhouder begin 2018 blijkbaar taxeerde dat de behaalde minimumopbrengst van die KV genoeg zou moeten zijn om werkgelegenheid te behouden. Maar ja, dan is op termijn een Hamon vzw voldoende voor de grootaandeelhouder.
Ter indicatie: de REBITDA 2018 moet door groei op een langere termijn ongeveer de nettowinst worden voor een koersdoel van €0,90. Zonder verwatering, en met kredietwaardigheid voor een (veel) lager rentepercentage. Niet godsonmogelijk, maar ook niet de mate van zekerheid die beleggers zoeken (en elders kunnen vinden).
Bij Hamon is het echt hopen op (1) zicht op (2) winst, exclusief buitengewone baten en lasten. van (3) zo'n €10 miljoen (4) binnen een jaar of 7 op 'kopen' uit te komen, (5) bij gunstige herfinanciering van de obligatie en (6) met gestelpte bloedingen. Met het edele speculeren heeft dat niets te maken, en 'gokken' is nu nog misschien iets te straf, ondanks dat Hamon in een gevarenzone zit.
Beleggers raad ik daarom 'afwachten' aan, waaronder het wachten op nieuws over hoe de obligatie wordt geherfinancierd. Veel meer zekerheid, iets lager rendement.
Gokken met weinig aandelen Hamon 'kan', maar schatrijk zul je daarvan sowieso niet worden. Had dan gegokt op de telkens geziene tijdelijke, hoopvolle opleving rond cijfers...