Uit De Tijd van vandaag. Behoeft geen commentaar.
"... we gaan het hebben over iets waar de waardering wel een fundamentele rol speelt: wat doet u het best met de bedrijven die de prooi vormen in een overnamebod? Het verleden toont aan dat er niet op ingaan soms loont. De drankenmaker Spadel prijkt dubbel zo hoog als de biedprijs uit 2015. De kartonmaker VPK, de brouwer Duvel-Moortgat, de specialist in locatiesystemen Transics en het dierenpark Pairi Daiza zijn voor een prikje van de beurs gehaald. Daarna schakelden ze ettelijke versnellingen hoger.
Bij Duvel keerden de drie Moortgat-broers en hun nicht zich in twee jaar meer dividend uit dan het bedrag dat ze voor het uitkopen van de andere beleggers waren gaan lenen. Ik vind het doodjammer dat ik van mijn Duvel-dividend niet langer enkele bakken bier kan kopen.
Of neem Marc Coucke: de gewiekste zakenman verpatste Omega Pharma drie jaar na zijn uitkoopbod voor het drievoudige van de delistingprijs.
Soms gaat het in de andere richting. Na het bod op CMB kelderde de markt voor vervoer van droge bulk op zee. De beleggers mochten zich verheugen dat ze hun stukken tegen een goede prijs konden slijten aan Marc Saverys.
Het farmabedrijf Movetis werd na de overname door Shire opgedoekt.
En Global Graphics bengelt een vijfde onder de 4,25 euro die voorzitter Guido Van der Schueren in 2019 bood. Het grafische techbedrijf rondde in januari de fusie met Van der Schuerens Hybrid Software af. Hij controleert door die operatie 90 procent van de aandelen. De markt smaakte de machtsgreep niet, maar de beurs van Brussel telt er wel een stevig en groeiend techaandeel meer door.
Een gouden raad: vertrouw nooit de redenen van de bieders waarom het bedrijf beter niet zou noteren. Meestal gaat het om mooie praatjes om u te overhalen. Of de larie dat kleine beleggers niet op de lange termijn kunnen denken of geen risico’s willen lopen. Kijk gewoon naar de waardering van het bod, in het licht van de cijfers en de vooruitzichten.
Over de maker van technisch textiel Sioen zijn de meningen verdeeld. De familie komt met 23 euro per aandeel over de brug, 26 procent boven de slotkoers van 26 oktober. Maar ook de Bel20 is intussen 14 procent gestegen. Operationeel ondervindt Sioen last van de crisis, al toonde het derde kwartaal beterschap. De omzet steeg 3,2 procent, maar daalde 3 procent als je de bijdrage van de overnames aftrekt.
Geen enkele analist noemt het bod royaal, hooguit fair. Tegen 6,4 keer de verwachte brutobedrijfswinst (ebitda) is de biedprijs karig in de sector. Onze collega’s van De Belegger raden aan er niet op in te gaan. Bij de beleggersvereniging VFB zeiden vier op de vijf leden met aandelen de stukken te zullen bijhouden. DE KANS IS GROOT DAT HET BOD MISLUKT. Wie zijn centen in iets anders wil stoppen, verkoopt beter op de beurs. Want als het bod niet slaagt en de familie gebruikmaakt van haar recht om in dat geval de aangeboden stukken niet te kopen, valt de koers wellicht terug. Maar op lange termijn zit er meer in dan de biedprijs."