In België wordt er niet gestemd. En aan Nederlanders in België wordt niks gevraagd, voor zover ik weet. Maar ik zou zeker VOOR stemmen!
Het ligt bijna in de lijn van de ontwikkeling dat we vanuit een situatie van allemaal individuele landen om velerlei gebied gezamenlijk het beleid gaan bepalen. Politiek volgt trouwens toch het maatschappelijk gegeven.
De Euro is een pracht bindmiddel en voorproefje geweest. Het is zonneklaar gebleken dat Europa behoefte heeft aan een Europese defensie die werkelijk iets voorstelt en werkelijk gewicht in de schaal legt. Hetzelfde geldt voor het politieke aanzien van Europa. Het industrieel kader daarachter is al in volle ontwikkeling.
De werknemers in Europa werken allang overal elders in Europa, nog voor ze bij Europa waren aangesloten. Grieken,Polen, Roemenen, Tsjechen, Slovenen Bulgaren ontmoette ik met tientallen nog voor hun landen bij Europa waren aangelsoten, aangelsoten gaan worden ( Roemenie, Bulgarije) of er onderhandelingen over beginnen ( Slovenie).
Ondertussen investeert juist het kapitaalkrachtigste deel van West Europa massief in die nieuwe landen: Duitsland investeert massaal in Turkije, België in de Oud- Jougo-Slavische staten inclusief Hongarije en Bulgarije.
Het wordt de hoogste tijd dat veel zaken centraal geregeld gaan worden.
Informatie is toch ook belangrijk, want de landen behouden het recht veel zaken zelf te regelen. Maar defensie, milieu, investeringspolitiek ( zie het wegzuigen van veel grote bedrijven door veel lagere taxen in de nieuwkomers als Estland, Letland, Thechië). Hier moet allemaal een oplossing voor gevonden worden.
De Turken horen daar ZEKER bij. Met miljoenen zijn ze overal vertegenwoordigd in heel Europa. Geen volk ter wereld!!! is al zo verspreid in Europa als de Turken. Wellicht nog meer dan de Joden. Ik ken meer Turken dan Italianen of Portugezen. En een modern islamitisch land kan er zeker bij, nee moet er eigenlijk gewoon bij.
Maar de Belgen zijn pragmatisch: Het parlement beslsit wel voor de bevolking.
Dat vind ik ook al weer super. Bij de geweldige discussies over al of niet kernenergie, twintig jaar geleden in nederland, stemden ook heel veel mensen met de buik. Wat een oeverloos geouwehoer toendertijd door allerlei groeperingen en mensen, die eigenlijk nauwelijks beseften wat kernenergie inhield. En verdomd: kernenergie werd weggestemd. Om twintig jaar later te beseffen, zie Bush enkele dagen geleden, dat we wellicht toch maar weer de optie van kernenergie moeten oppakken.
Vaak is " het volk" niet het slimst om een beleid te bepalen. Het is natuurlijk wel democratisch. Maar de natuurlijke ontwikkeling van een groot geïntegreerd Europa zie je nu al in de dagdagelijkse praktijk met Pools chauffeurs op de wg etc. etc. Dus Ja voor een groot Europa.
Peter