Ruim tien procent van de snotneusjes op basisschool blijkt corona te hebben
Door IVO LAAN
Updated 36 min geleden
1 uur geleden in BINNENLAND uit de telegraaf
AMSTERDAM - Sinds vorige week zijn de basisscholen weer open. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat er aardig wat besmette leerlingen worden uitgevist dankzij het strengere testbeleid.
Leerkrachten maakten zich bij de opening van de basisscholen best zorgen. Hoewel iedereen snakte naar fysiek onderwijs, betekende dat ook dat ze weer het hol van de leeuw in moesten. Midden in het verkoudheidsseizoen voor de klas.
Hoe groot is het risico van de opening?, spookte het door veel hoofden van leerkrachten.
Om die ongerustheid weg te nemen, nam de overheid extra maatregelen. Zo werd de ’snottebellenrichtlijn’ zoals die vorig jaar al gold, in ere hersteld.
Dus: kinderen met een neusverkoudheid thuishouden en laten testen op corona. Gebeurde het testen in de eerste paar maanden nauwelijks, uit RIVM-cijfers van de eerste basisschoolweek met het nieuwe strengere testbeleid is te zien dat er 13.631 kinderen tussen 4 en 12 jaar oud zijn getest door de GGD. Daarvan bleken er 1394 corona te hebben, oftewel 10,2 procent.
Dat zijn zo’n 55 hele schoolklassen met corona, besmette kinderen die er onder het oude regime waarschijnlijk niet zouden zijn uitgevist.
Snakken naar maandag: ’Eindelijk weer naar school!’
„Dat is precies waarom het onderwijs het strengere snotneuzenbeleid wilde”, zegt woordvoerder Rob van Ooijen van de Algemene Vereniging Schoolleiders.
„Want we wilden allemaal de scholen weer open, maar het moest wel veilig voor de leerkrachten.” Tot nu toe gaat het goed met ’de snottebellen’, is de voorzichtige conclusie van Van Ooijen. „In een heel enkel geval wordt er een leerling naar huis gestuurd.” Toch zijn er ook ouders die hun kroost weigeren te laten testen.
„Dat gebeurt heel af en toe, horen wij. Maar dat zijn uitzonderingen.” Het testen is overigens niet verplicht. Als een kind niet getest wordt, moet het wel vijf dagen extra in quarantaine.
Conclusie
Volgens het RIVM spelen kinderen een beperkte rol bij de verspreiding van het virus. Naarmate kinderen ouder zijn, neemt de besmettelijkheid toe, stelt het RIVM. Toch waren er angstige geluiden naar aanleiding van de komst van de Engelse variant. Over de ontwikkeling van het coronavirus op basisscholen, zijn nu nog geen conclusies te trekken, zegt een woordvoerster van GGD Nederland. „Daarvoor moeten we nog een paar weken wachten.
Nu hebben sommige regio’s vakantie en we hadden die sneeuwperiode waardoor we nog geen volledig beeld hebben.” Het RIVM meldt dat door het strengere testbeleid beter zicht komt op de verspreiding van het virus onder kinderen. ’Daardoor kan het zijn dat de komende periode het aantal geteste en gemelde kinderen in deze leeftijden weer iets toeneemt’, aldus het RIVM.
BEKIJK OOK:
Coronacijfers voorzichtig positief, maar kunnen we ook versoepelen?
Een woordvoerster van de internetsite Scholen Veilig, die pleit voor strengere maatregelen op scholen, stelt dat het aantal besmettingen nog wel eens fors hoger kan liggen dan de nu gemelde 1394 besmette leerlingen.
„Dat komt doordat scholen alweer soepeler omgaan met snotneuzen in de klas. En er zijn scholen waar niet alle kinderen in quarantaine gaan als een klasgenoot positief is getest.
Als een kind op maandag positief test, dan zou die besmetting niet op school hebben plaatsgevonden. Vreemd natuurlijk, want dan hoeven de kinderen zich niet te laten testen.”
Snot
Leerkracht Annette Heeremans van de Dr. H. Bavinckschool in Haarlem vindt het ’opvallend rustig’ met het aantal snotneuzen in de klas. „Ik heb groep 3 en normaal gesproken spuit het snot er de hele dag uit. Dat valt nu wel mee eigenlijk. Ik heb één kind in de klas gehad dat thuis is gebleven en negatief testte.”
Dat er in de eerste schoolweek in heel Nederland in totaal 1394 besmette kinderen uitgevist zijn, stelt haar gerust. „Ik ben er zelf niet zo mee bezig hoor, noem het een beetje struisvogelgedrag misschien, maar elke besmetting die je eruit haalt, is er weer een die het niet kan doorgeven.”