junkyard schreef op 29 juli 2021 16:54:
Positieve conclusie @Lamrust. Dit beeld (kostenbeheersing, risicobeheersing, waarde maximalisatie, focus op desinvesteringen van het minder presterende vastgoed) komt zo ongeveer bij elk retail REIT naar voren, daarin vind ik URW niet onderscheidend.
Uiteraard, doch in vergelijking met de prae Niel/Bressler periode heb ik de indruk dat er nu meer focus is en er minder aandacht besteed wordt aan het maar telkens verdedigen van in het verleden genomen stappen. Er wordt nu gewoon gesnoeid waar gesnoeid moet worden. Het is uiteraard maar welke vergelijkingsmaatstaf je neemt. Ik denk dat die kostenbesparingen vooral zitten in (i) het dichtknijpen van projectontwikkeling, (ii) desinvesteringen, en (iii) omdat een groot deel van de business dicht was (zoals C & E, volledig tot stilstand).
Eens, doch mijns inziens is er ook links en rechts gesneden in wat ingesleten zakelijke luxe levensstijl van het URW personeel. Op een paar 1.000 werknemers telt dat door. Dat bijvoorbeeld na annulering van de Westfield Milan ontwikkeling per direct lagere kosten ontstaan en het project wordt afgeboekt, is naar mijn idee geen waardecreatie. Dit toch waardecreatie noemen zou betekenen dat een organisatie een gefaald project tweemaal als waardecreatie kan beschouwen (zoals bijv. de Westfield overname), door eerst het potentieel als waardecreatie te bestempelen en vervolgens (wanneer blijkt dat er geen potentieel is) de kostenbesparing van annulering projecten (of verkoop US) wederom als waardecreatie te beschouwen. Daar trap ik niet in :)
Ik begrijp je volledig. Echter, vanuit een reorganisatie perspectief zijn alle kosten die kunnen worden weggesneden zonder de running business te raken een bespraring die zorgt voor meer winst onder de streep. Uiteraard wordt hiermee in de Westfield deal betaalde waarde vernietigd, maar voor nu dalen de kosten en dus daalt de LTV.Met betrekking tot financiering is er wellicht niet direct toegang vereist tot kapitaalmarkten, er is wel afhankelijkheid van kapitaalmarkten (vreemd vermogen verstrekkers):
URW’s lending banks granted waivers on covenants under which a potential breach may have been triggered either at the Group level for the corporate debt or at the asset level for mortgage financings.
A waiver of the FFO/Net financial debt ratio test in H1 and FY-2021 has been granted by URW’s lending banks for its corporate bank debt.
Door uitzonderlijke omstandigheden (lage huurinning) worden schuldconvenanten bijna geraakt. URW zal het wegwuiven van dividenden over de jaren 2020 t/m 2022 hebben gebruikt om vreemd vermogen verstrekkers te overtuigen om schuldconvenanten tijdelijk los te laten. Zo heeft URW wat meer tijd om tot herstel over te gaan, zonder dat de regie wordt overgenomen en firesales worden afgedwongen waarbij vooral geld resteert voor vreemd vermogen verstrekkers (met onevenwichtige belangenafweging, achterstelling aandeelhouders).
Voor de volledigheid. Het betreft hier de schuldconvenanten van de bancaire kredietfaciliteiten die zijn aangegaan om in geval van nood (sluiting bond market) de afgelopende bonds te kunnen aflossen. De Europese bonds kennen nauwelijks convenanten en de 65% LTV convenant op de US bonds zijn ver uit zicht. URW heeft vrijwillig een wall of money om zich heen gebouwd om in alle rust de sales te kunnen doen. Van een regie overname is derhalve geen sprake en daarop is ook geen zicht.URW management heeft nu in ieder geval FY 2021 om orde op zaken te stellen, en tot betere FFO te komen, anders zal voor 2022 opnieuw een dergelijke waiver moeten worden aangevraagd. Dit zet wat druk om extra verkopen in 2021 te realiseren en schuldratio's te verbeteren.
Eens. Ik vermoed dat ze van de nood een deugd maken en proberen dit jaar de US regionals grotendeels uit de boeken te schuiven. Hiervoor hebben zich ook reeds partijen gemeld, omdat het in de US bekend zal zijn dat URW hier vanaf wil omdat deze niet binnen de premium strategie passen. In de US is de recovery in volle gang en een asset verkopen met een stapel net getekende huurovereenkomsten erbij gaat meestal wat soepeler bij een hoge leegstand.Ik geloof niet dat de waarderingen in Europa nu gestabiliseerd zijn, en denk dat er genadig wordt gewaardeerd door taxateurs (op going concern basis) bij gebrek aan referentie transacties.
Er gaat wellicht nog een paar procent af, maar de recente verkoop van de twee EU winkelcentra door URW tegen om en nabij taxatiewaarde en met maximaal nog plm. 4% negatief garantie effect plus de KLEP deel recent om en nabij taxatiewaarde lijkt op een stabilisatie te duiden. Zelf ga ik uit van een niy van 5% en ze staan nu tegen 4.6% geloof ik. URW weet vooral de kantoren tegen goede prijs te slijten (incl. sale & lease back hoofdkantoor..), maar de megamalls die tegen lage NIY in de boeken staan (met zware verstoringen in footfall en huren) kunnen momenteel niet dichtbij boekwaarde worden verkocht. Al voor corona waren beleggers terughoudend in dit segment, en ik zie vooral JV constructies waarbij de verkoper diverse (huur)garanties en bijzondere voorwaarden meegeeft aan de koper, wat daarmee geen signaal is dat de rust hier is teruggekeerd of boekwaarden nu hard zijn. Ik verwacht dat er nog wat tikjes genomen zullen worden.
Eens. Mijns inziens is URW zo'n specialist op het gebied van de megamalls dat eigenlijk geen andere partij dit operationeel/financieel veel beter kan doen. Afgezien van wat kleinere assets die niet echt kwalificeren als mega mall (bijvoorbeeld de NL Zoetermeer/Almere assets) denk ik dat de JV variant de standaard gaat worden voor verkopen, i.e. URW blijft alles regelen doch het investeringsrisico wordt gedeeld met een partner. De CEO leek hier gisteren ook op te duiden: generate stable management income. Qua toekomst zou het ook wel eens zo kunnen zijn dat URW meer assets in beheer neemt van andere partijen en er ook een stake in neemt van zeg 25% - 40%. Dan zou het Westfield brand de rest moeten gaan doen. Maar hier houd je al wat rekening mee door te stellen dat er dit alles geldt indien er vanaf nu geen lockdowns meer komen en de economie blijft groeien volgens de door de IMF voorspelde groeipaden (en alles dus weer vlot 'business as usual' is in de megamalls). Bij dit groeipad zonder covid tegenslagen kan URW sterk herstellen. Bij tegenvallers kan URW wederom een speelbal worden van belangen.
Mijns inziens zijn de overheden door schade en schande wijs geworden en is er nu volle focus om voor 1 oktober a.s. de vaccinatiegraad te maximaliseren, zodat de impact van Covid 19 niet meer wordt dan een strenge wintergriep. Zie alle toegangsmaatregelen in allerlei landen. De rest van de economie groeit als kool - AEX op all time high - dus ceteris paribus zijn nu de retail REITS aan de beurt. Er zullen zeker nog tegenvallers komen, maar vooralsnog lijkt de weg omhoog ingeslagen. En, zoals je weet, als het positieve momentum eenmaal eenbreekt kan het weer hard (te hard) gaan. Wie had in 2013 gedacht dat nu de m2 prijs van een woning in de Bijlmer gelijk is aan toen op de Apollolaan?