MQ666 schreef op 9 september 2021 10:45:
Bevrijdingsfeest 10 oktober
Ten eerste: 10 oktober. Het bevrijdingsfeest van AB InBev
ABI
. Ons Brussels heropeningsaandeel beleeft een rotzomer. Sinds begin juli minus 15 procent. Een schrale troost: Heineken verloor 10 procent, Carlsberg - spijts een optimistische outlook - 7 procent.
Een deel van die makke prestatie van de Europese brouwers ligt aan de deltavariant, die op de cruciale Aziatische markt de optimistische heropeningsscenario's van de horeca overboord heeft gekieperd. Budweiser Brewing APAC - de Aziatische dochter waarvan AB InBev in 2019 een schijfje naar de beurs van Hongkong bracht - noteert dichtbij een dieptepunt (zie grafiek).
Maar een andere factor is 10 oktober. Dan is het exact vijf jaar geleden dat oud-CEO Carlos Brito zijn brug te ver - de dure overname van SABMiller - juridisch beklonk. Sindsdien bezit de Amerikaanse tabaksreus Altria 185 miljoen 'geblokkeerde aandelen' of 9,4 procent van het kapitaal. Met later bijgekochte gewone aandelen zijn de Amerikanen goed voor 10 procent in de Leuvens-Newyorkse bierreus. De jongste weken gonst het van de speculatie dat Altria die stukken het liefst zo snel mogelijk zal verkopen, wat de koers extra onder druk zet. Dat 'Marlboro Man' vorige maand naar eigen zeggen om 'meer te focussen op de transitie van rokers' zijn wijnafdeling Ste. Michelle verkocht, verhoogde alleen maar de geruchten.
Bloomberg Intelligence, de afdeling bedrijfsanalyses van de gelijknamige informatieleverancier, kwam deze week met een interessante theorie rond 10 oktober. Sinds de SABMiller-deal zit AB InBev opgezadeld met een oncomfortabel hoge schuldenlast. Niet alleen door het hoge prijskaartje van SABMiller, maar ook omdat de koersval van belangrijke munten als de Braziliaanse real, de Mexicaanse peso en de Zuid-Afrikaanse rand de cashflow zwaar gehavend heeft.
En dat terwijl de schulden grotendeels in - sterke - dollar noteren. Gevolg: ook al bouwde AB InBev de schulden nominaal af door tafelzilver te verkopen (het schijfje Budweiser Brewing APAC, de Australische dochter) en het dividend met vier vijfde te verlagen, de schuldenhefboom blijft hardnekkig hoog (zie illustratie). 4,5 keer de jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen op dit ogenblik, ruim het dubbele van de 2 keer die de groep als een mantra blijft herhalen als optimaal.
Eigenlijk is er meer drastische actie nodig om die hefboom deftig en snel te verminderen: een verse geldronde, zoals in 2008 na de overname van Anheuser-Busch. 'Zolang twee grote aandeelhouders (de andere is de Colombiaanse brouwersfamilie Santo Domingo via Bevco, red.) niet-verhandelbare aandelen bezitten, is een kapitaalronde moeilijk', schrijft Bloomberg Intelligence-analist Duncan Fox. 'Dat verandert op 10 oktober. Dan is potentieel een kapitaalverhoging met voorkeurrecht mogelijk. Die meteen weer ruimte zou creëren om deals te sluiten'. Zelfs zonder die deals zou een AB InBev zonder die molensteen van een hoge schuldenhefboom een wereld van verschil maken in de beleggersperceptie, vermoeden we.
Zondag 10 oktober dus: onthoud die datum.
BRON: @detijd