Er lijkt geen houden meer aan. Na een stijging van 130% vorig jaar, is de Chinese beurs ook dit jaar goed op weg om het allemaal nog eens over te doen. Sinds de start van het jaar zijn de koersen er al 116% opgelopen.
Vooral de voorbije maanden gaat het hard. Sinds de zomer zijn de koersen met meer dan 50% omhoog geschoten!
China Mobile, China's grootste mobiele operator, heeft nu een marktwaarde van $380 miljard. Dat is meer dan Vodafone, America Movil en NTT Domoco ... SAMEN!
PetroChina, China's grootste oliebedrijf, is ondertussen $450 miljard waard. Dat is meer dan Royal Dutch, Total en BP. Enkel ExxonMobile is vandaag nog groter.
Bank of China, China's grootste bank, is vandaag meer waard dan éénder welke financiële instelling ter wereld. De marktkapitalisatie van $360 miljard is zelfs bijna éven groot dan Citigroup en Bank of America, de twee grootste banken in de VS, samen.
Betekent dit dat de Chinese beurs overgewaardeerd is?
Laten we even naar de feiten kijken:
1) Volgens The Economist ligt de gemiddelde K/W-verhouding van de Shanghai Composite Index boven de 50. De laatste keer dat we een index met een dergelijke K/W zagen noteren, was de Dow Jones in 2000... drie jaar later waren de koersen gehalveerd.
2) Warren Buffett, werelds beste belegger, verkocht zonet zijn VOLLEDIGE belang in PetroChina. Reden? De koers is te snel, te hoog opgelopen.
3) Kijk even naar onderstaande grafiek. De NASDAQ ging maal drie op 18 maanden tijd...
Vergelijk de parabolische stijging even met de huidige aandelengekte in China...
Kijk, we weten allemaal hoe bubbels eindigen. We kennen allemaal de drama's die zich afspelen wanneer euforische koersstijgingen leiden tot paniekverkopen.
Yahoo! noteerde begin 2000 meer dan $100 per aandeel, daar was 2 jaar later nog amper $8 van over... een daling met 92%.
Amazon.com wisselde eind 1999 voor $112 van eigenaar... om vervolgens 89,3% lager te gaan naar $12.
En zelfs Cisco, indertijd overal genoemd als één van de veiligste en zekere "plays" op de ontwikkeling van het internet, moest eraan geloven. Het aandeel kreeg een rammeling van 84,6%.
Analisten hadden gelijk. De groei van het internet was gigantisch. Zelfs toen de aandelen in de tank gingen, bleef het internet tegen een ongekend ritme groeien. Maar beleggers die eind jaren negentig aandelen kochten om te profiteren van deze groei, waren eraan voor de moeite.
Een vergelijking die we vandaag kunnen doortrekken naar China. Ook hier zal de economie zich tegen een verschroeiend tempo blijven ontwikkelen. Maar deze groei zit vandaag al voor een groot deel in de koersen.
Ik zou het bijzonder jammer vinden als beleggers vandaag opnieuw de fouten van enkele jaren geleden herhalen. Zeker wanneer de feiten geen andere conclusies open laten.
Begrijp me niet verkeerd: Chinese aandelen kunnen ook de komende maanden verder in prijs oplopen. Net zoals de NASDAQ maar bleef stijgen...
Niemand kan voorspellen wanneer de muziek stopt. Maar wat ik je wel kan voorspellen is dat ook dit feestje eindigt in een gigantische kater.
Ondertussen spaart de Chinese overheid geen inspanningen om de lucht uit de ballon te laten. Of het nu gaat om een strikter monetair beleid...het overspoelen van de markt met extra aandelen... of maatregelen om speculatie tegen te gaan, China laat geen kans onbenut om de aandelenmarkt af te koelen.
Men wil natuurlijk vermijden dat de ballon zich verder opblaast en op termijn de sterke economie compleet onderuit schopt.
Luister, ik zou heel wat extra abonnementen kunnen verkopen door de waarheid voor mezelf te houden. Ik zou je kunnen vertellen over de mooie winsten die abonnees van GROEILANDEN de afgelopen maanden in China realiseerden... en waarom het nog niet te laat is om op de rijdende trein te springen.
Ik zou, net zoals onze concurrenten, kunnen mee surfen op de China-golf en je vertellen hoe geweldig de toekomst eruit ziet. En vooral hoe goedkoop Chinese aandelen nog altijd zijn. Nevermind dat de beurs de voorbije 18 maanden al maal 6 (!) ging.
Deze keer is het anders... en in China groeien bomen wel tot in de hemel! Het is tenslotte een "nieuwe" economie die met niets anders te vergelijken valt. De oude waarderingsmethodes mogen dan ook overboord gegooid worden.
Wel, ik weiger om mijn lezers iets voor te liegen. Je krijgt van mij de waarheid, en niets dan de waarheid. Ook al betekent het dat we er op korte termijn minder abonnementen door verkopen.
Jammer genoeg zijn er beleggers genoeg die deze nieuwsbrief lezen en hun hoofd in het zand steken. "Laten we de olifant in de kamer negeren, en misschien gaat hij vanzelf weer weg", hoor ik ze al denken.
Maar jij weet beter dan dat. Ik hoop echt dat je je niet laat meeslepen en geen onverantwoorde risico's neemt met je spaarcenten door nu nog in China te stappen. Daarvoor is het te laat.
Maar het wil niet zeggen dat we China COMPLEET mijden.
Onze lezers hebben bijvoorbeeld de Chinese "Yakult" in portefeuille. Het aandeel kost momenteel 14 keer de verwachte winst. En dat is wel heel erg goedkoop voor een bedrijf met een winstgroei van 25%. Hoe lang zal het nog duren vooraleer ook andere beleggers dit inzien?
Verder bezitten we ook nog de grootste Chinese elektriciteitsproducent, waarvan de aandelen momenteel 17 keer de verwachte winst kosten. Toegegeven, dat is niet spotgoedkoop meer maar gezien de uitstekende groeivooruitzichten ook niet overdreven duur.
En misschien wel de beste opportuniteit in China, is vastgoed! Er zijn een aantal heeeeel goede redenen waarom Chinees vastgoed momenteel waarschijnlijk de beste manier is om te profiteren van de boom, ZONDER het risico te lopen er een gigantische kater aan over te houden.
Reden #1: De overheid heeft vorig jaar een aantal beperkingen opgeheven waardoor buitenlanders veel makkelijker Chinees vastgoed kunnen kopen. Deze maatregel creëert uiteraard extra vraag in de markt...hetgeen de prijzen opdrijft.
Reden #2: De Chinese Yuan is flink ondergewaardeerd en aangezien je vastgoed koopt in de lokale munt...profiteer je zo 2 keer. Eén keer wanneer het vastgoed, zoals verwacht, in prijs oploopt. En een tweede keer wanneer de Chinese munt in waarde stijgt!
Reden #3: De gigantische winsten die Chinese beleggers momenteel realiseren op de aandelenmarkten, vinden vroeg of laat hun weg naar de vastgoedmarkt. We zagen het al eerder in de VS. Toen de NASDAQ-bubbel uit mekaar spatte...verdubbelden de vastgoedprijzen.
Zo, ik heb mijn "plicht" gedaan en kan met een gerust geweten verder. Het is nu aan jou.
Als abonnee van GROEILANDEN, word je grondig geïnformeerd over de belangrijkste opportuniteiten in werelds snelst groeiende economieën. En dat gaat verder dan China alleen!
De Chinese beurs mag dan momenteel te mijden zijn, we zien elders ter wereld nog heel wat interessante landen met potentieel. Landen die vergelijkbaar zijn met China... 20 jaar geleden!
Denk daarbij aan Indonesië, Filipijnen, Egypte en Viëtnam. Maar ook meer "gevestigde" landen zoals India, Brazilië en Turkije.
Het komende nummer van GROEILANDEN, focussen we nagenoeg volledig op India. Ondanks de sterke stijging van de beurs, vonden we er nog heel wat interessante aandelen met aanvaardbare waarderingen terug.
Zoals je weet, kan je onze publicatie 60 dagen lang uitproberen. Indien je tijdens deze periode besluit dat de inhoud niet helemaal is wat je zoekt, laat het