06:38
'Big pharma begint te kwijlen als de naam Argenx valt'
De champagne staat klaar bij het Belgische biotechbedrijf Argenx ARGX 0,00%. Na ruim tien jaar werk en 1 miljard euro investeringen in onderzoek, krijgt het vrijdag hoogstwaarschijnlijk groen licht om zijn eerste medicijn in de VS te lanceren. 'Het kan een van de grootste medicijnen ter wereld worden.'
U leest meer in onze verdieping: hierheen.
‘Big pharma begint te kwijlen als de naam Argenx valt'
Schermvullende weergave
©Filip Ysenbaert
JAN DE SCHAMPHELAERE
15 december 2021 22:34
De champagne staat klaar bij het Belgische biotechbedrijf Argenx. Na ruim tien jaar werk en 1 miljard euro investeringen in onderzoek, krijgt het vrijdag hoogstwaarschijnlijk groen licht om zijn eerste medicijn in de VS te lan- ceren. ‘Het kan een van de grootste medicijnen ter wereld worden.’
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) spreekt zich uiterlijk vrijdag uit over efgartigimod als behandeling voor de zeldzame spierziekte myasthenia gravis (MG). Patiënten, die vaak ten einde raad zijn, hebben dankzij Argenx eindelijk zicht op een goed werkend medicijn zonder ernstige bijwerkingen. Iedereen gaat uit van een goedkeuring. Of zoals de CEO Tim van Hauwermeiren vorig jaar al zei: ‘De FDA? Ik denk dat we daar zonder problemen doorfietsen.’
Het is evenwel niet uitgesloten dat de FDA het dossier door de pandemie niet tijdig heeft kunnen afwerken. In dat geval is het voor Argenx nog enkele maanden nagelbijten, maar dat verandert niets aan de mooie toekomst die het medicijn te wachten staat
1. Voor welke ziekte is het medicijn bedoeld?
LEES MEER
D-day voor geneesmiddel van Gents Argenx: 'Als testpatiënt wil ik niet meer zonder'
Myasthenia gravis is een zeldzame auto- immuunziekte waarbij de overdracht van signalen van de zenuwen naar de spieren hapert. Bij patiënten zie je vaak hangende oogleden, wat doet denken aan het tekenfilmfiguurtje Droopy. Andere patiënten hebben last om te slikken, praten en eten. Tanden poetsen of de trap op gaan, worden grote opdrachten. De ernst van de situatie verandert van week tot week, van dag tot dag.
‘Onvoorspelbaar allemaal, slopend’, zegt een patiënt. ‘Op slechte dagen raakte ik zonder wandelstok geen vijf meter vooruit’, zegt patiënte Arianne Segers, die efgartigimod tijdens een studie toegediend kreeg. ‘Ik heb nu opnieuw goede periodes die me toelaten uitstappen te maken met mijn zoon. Ik kan zelfs een deeltijds administratieve job uitoefenen.’
In België zijn er zo’n 1.500 patiënten, in de VS, Europa en Japan samen zo’n 160.000. Er is nog geen medicatie die hen kan genezen, maar er zijn wel behandelingen die de spieroverdracht stimuleren of het immuunsysteem onderdrukken. Die helpen sommigen. Maar de bijwerkingen - van maagproblemen tot paniek- aanvallen - zijn vaak niet min. ‘Stel je voor dat ik daar met een nieuw middel van verlost zou zijn’, zegt een patiënt. Argenx schat dat voor een kleine 60.000 patiënten dringend een nieuwe oplossing nodig is.
De essentie
Argenx is met een beurswaarde van 13 miljard euro uitgegroeid tot vaandeldrager van de Belgische biotechsector.
Argenx telt 800 werknemers. Het is nog verlieslatend, maar als alles goed loopt, kan Argenx in de VS zijn eerste medicijn (efgartigimod) lanceren. 13 jaar na de opstart en na zowat 1 miljard euro investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Het kan een van de best verkopende medicijnen ter wereld worden. Analisten mikken op meer dan 5 miljard dollar jaaromzet tegen 2030.
2. Wat is het omzetpotentieel?
Beursanalisten verwachten dat efgartigimod op zijn piek miljarden zal opleveren. De Amerikaanse beurshuizen Jefferies en Piper mikken op meer dan 5 miljard dollar omzet tegen 2030. Dat cijfer omvat de verkoop in de VS, Europa en Japan en houdt rekening met de verkoop in andere ziektedomeinen. Efgartigimod is een ‘pipeline in a product’ (zie punt 3). ‘We staan aan de vooravond van een enorme revolutie op het gebied van auto-immuunziektes’, zei Van Hauwermeiren onlangs.
Dit is zeer speciaal. Dit maak je niet elk jaar mee. Zelfs bij big pharma rollen de blockbusters niet van de band, hoor.
JAN DE KERPEL
BIOTECHSPECIALIST EN HOOFD VAN CORPORATE FINANCE BIJ KEMPEN & CO
‘Dit is zeer speciaal. Dit maak je niet elk jaar mee. Zelfs bij big pharma rollen de blockbusters niet van de band, hoor’, zegt Jan De Kerpel, biotechspecialist en hoofd van Corporate Finance bij Kempen & Co.
‘Efgartigimod kan een van de best verkopende medicijnen ter wereld worden’, klinkt het bij analisten. Met 5 miljard dollar jaaromzet zou het nu al in de top 15 van best verkopende medicijnen ter wereld staan. Die ranglijst werd vorig jaar aangevoerd door Humira met bijna 20 miljard dollar omzet. Wie 10 miljard haalde, stond in de top 5.
‘Ik denk dat dat zelfs binnen het bereik ligt voor efgartigimod’, zegt een biotechexpert. Ter vergelijking: het Belgische farmabedrijf UCB haalde vorig jaar 5 miljard omzet, maar kan daarvoor wel teren op een handvol medicijnen.
3 Efgartigimod is een ‘pipeline in a propduct’. Wat betekent dat?
Argenx wil de werking van efgartigimod tegen 2025 in minstens 15 verschillende ziektedomeinen uittesten. Dat is een beproefde tactiek in de farmawereld om, zodra de veiligheid is bewezen, het maximum uit een nieuwe molecule te halen. Argenx mikt in eerste instantie op patiënten met MG, maar er zijn ook testen bezig voor andere, zeldzame auto- immuunziektes zoals ITP (de vernietiging van bloedplaatjes), PV (huidziekte) en CIPD (de aantasting van zenuwbanen in de armen en de benen).
Hoewel die ziektes op een totaal andere manier tot uiting komen, hebben ze een gemeenschappelijke deler: eenzelfde onderliggend biologisch mankement dat Argenx met een en hetzelfde medicijn probeert aan te pakken.
Ook Humira en Keytruda, op dit moment de grootste twee blockbusters in de farmawereld, zijn ontwikkeld als een pipeline in a product. Keytruda is een therapie die het immuunsysteem een boost geeft om kanker te bestrijden. Of die kanker in de longen of de borst zit, maakt niet uit. Humira legt dan weer een algemeen ontstekingsmechanisme stil, of dat nu in de huid (psoriasis) of in de gewrichten (reuma) is.