De Sutter wil onderaannemers pakjesbedrijven aan banden leggen
Om wantoestanden in de pakjessector aan te pakken, wil minister Petra De Sutter bedrijven als PostNL verplichten om bezorgers in dienst te nemen. ‘Ik wil vermijden dat we nog pakjes krijgen van bezorgers die het risico lopen op uitbuiting.’
Volgens een recente versie van het wetsontwerp, dat De Standaard kon inkijken, moeten grote koerierbedrijven (die minstens 6,5 miljoen omzet per jaar draaien of 1,1 miljoen pakjes leveren) vanaf 2023 een vijfde van hun in België geleverde pakjes door loontrekkenden (of eventueel uitzendkrachten) laten bezorgen. Vanaf 2024 wordt dat 50 procent, en ten slotte, tegen 2025, 80 procent. Om pieken op te kunnen vangen (zoals de eindejaarsperiode) mogen ze nog met onderaannemers werken, maar dat is beperkt tot een vijfde van het totale aantal pakjes.
Door met onderaannemers te werken zouden PostNL en co. nu een concurrentieel voordeel hebben op marktleider Bpost, dat wel de meeste van zijn bezorgers in loondienst heeft. Daardoor liggen de arbeidskosten bij Bpost bijna de helft hoger (47 procent), becijferde advieskantoor PWC in 2009, toen de liberalisering van de brievenpost eraan kwam. Zelfstandigen worden per levering betaald, en krijgen geen loon bij ziekte of verlof. Ze zijn ook flexibeler in te zetten, en kunnen goedkoper langere dagen kloppen, omdat overuren niet worden betaald.