SINGAPORE/LONDON (Reuters) - De olieprijzen daalden maandag, wat een meer weken durende daling verergerde, toen een verzwakkende wereldeconomie de aanbodproblemen compenseerde als gevolg van de sluiting van een belangrijke pijpleiding die de Verenigde Staten bevoorraadt en de Russische dreiging van een productieverlaging.
Brent-oliefutures daalden met 38 cent, of 0,4%, tot $ 75,72 per vat om 09:00 GMT. US West Texas Intermediate ruwe olie kostte $ 70,76 per vat, een daling van 26 cent of 0,3%.
Vorige week daalden Brent en WTI tot hun laagste niveau sinds december 2021, uit bezorgdheid dat een mogelijke wereldwijde recessie de vraag naar olie zal beïnvloeden.
China, 's werelds grootste importeur van ruwe olie , bleef zijn strikte nul-COVID-beleid versoepelen, hoewel de straten in de hoofdstad Peking stil bleven en veel bedrijven in het weekend gesloten bleven.
Maandag vormden zich wachtrijen voor koortsklinieken in de steden Beijing en Wuhan, waar COVID drie jaar geleden voor het eerst opdook.
"Oliemarkten zullen op korte termijn waarschijnlijk volatiel blijven te midden van onzekerheid over de impact op de Russische productie van het EU-verbod, de krantenkoppen over het Chinese COVID-beleid en de bewegingen van de centrale banken in de VS en Europa", aldus UBS-analisten in een notitie.
UBS zei te geloven dat Brent de komende maanden zou moeten herstellen tot boven de $100 per vat te midden van aanbodbeperkingen en stijgende vraag, terwijl de OPEC+ het aanbod krap zou houden.
Zondag zei het Canadese TC Energy (NYSE: TRP ) dat het de oorzaak van het lek in de Keystone-oliepijpleiding vorige week in de Verenigde Staten nog niet had vastgesteld. Het gaf geen tijdlijn over wanneer de pijpleiding weer operationeel zou zijn.
De Keystone-lijn met een capaciteit van 622.000 vaten per dag is een kritieke verkeersader die zware Canadese ruwe olie verscheept naar Amerikaanse raffinaderijen.
De Russische president Vladimir Poetin zei vrijdag dat Rusland de productie zou kunnen verminderen en zou weigeren olie te verkopen aan een land dat een "domme" prijsplafond oplegt aan de Russische export.
De Saoedische minister van energie zei zondag ook dat prijsplafondmaatregelen nog geen duidelijk resultaat hebben opgeleverd.
"Het opkomende EU-embargo op Russische ruwe olie ... kan in de komende maanden gematigde opwaartse energieprijsrisico's met zich meebrengen. Maar de onzekerheid over het aanbod zou tegen het voorjaar van 2023 moeten afnemen, nadat het embargo op olieproducten (op 5 februari) is uitgespeeld," Deutsche Bank (ETR: DBKGn ) zei in een notitie.
Olie daalt weer omdat de zwakke economie groter is dan de leveringsrisico's